Rabobank verhoogt spaarrente per 1 juni 2023 naar 1 procent

De Rabobank heeft besloten om de spaarrente voor een tweede keer te verhogen in een periode van een maand tijd. De bank gaat de spaarrente van vrij opneembaar spaargeld op 1 juni verhogen van 0,75 procent naar 1 procent. Het is zoals gezegd de tweede verhoging die de Rabobank doorvoert in een periode van een maand tijd. Zo ging de rente op spaargeld ook al omhoog op 1 mei 2023. De renteverhogingen volgen op de verhoging van de rente van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze ECB rente is ook in het begin van de maand mei opnieuw omhoog gegaan. Dat was de zevende keer in een periode van een jaar tijd waarin de ECB de rente heeft verhoogd. Doormiddel van de verhoging van de ECB rente wordt invloed uitgeoefend op de Europese economie. De renteverhoging zorgt er namelijk voor dat banken de rentes op leningen verhogen. Zo worden de rentes voor hypotheken verhoogd maar ook van andere leningen.

Het heeft echter lang geduurd voordat de banken ook aan spaarders meer rente gingen betalen. Waar de hypotheekrente gemiddeld al ruim boven de 4 procent ligt komen banken met een piepkleine rente op de proppen. Deze rente op vrij opneembaar spaargeld ligt meestal rond de 0,75 procent. De Rabobank brengt haar rente nu als eerste grote bank op 1 procent. Andere grote banken zoals de ING en ABN AMRO bieden nog 0,75 procent rente. Bij de ING is deze rente overigens alleen nog maar van toepassing op spaarrekeningen tot 10.000 euro. Wellicht dat spaarders door dit schrale beleid besluiten over te stappen naar een andere bank? Het is overigens wel interessant dat de banken elkaar nauwlettend in de gaten houden. De Rabobank blijkt de consumenten als eerste met een hogere rente tegemoet te komen. Bij eerdere renteverhogingen hadden de andere twee grote Nederlandse banken het voorbeeld van de Rabobank gevolgd. Het is nu afwachten wanneer deze banken ook besluiten om een stapje in de richting van de consumenten te doen.

Voor consumenten levert sparen overigens nog steeds weinig op. De inflatie is aanzienlijk hoger dan de spaarrente. Daardoor wordt spaargeld in feite minder waard.