Productie aantal plastic wegwerpproducten verboden vanaf 3 juli 2021

Sinds zaterdag 3 juli 2021 mogen fabrikanten in de Europese Unie een aantal plastic wegwerpproducten niet meer op de markt brengen.  Hiervoor is een tijd geleden al nieuwe Europese wetgeving geformuleerd. Deze wetgeving is vanaf zaterdag 3 juli 2021 in werking getreden. Het verbod op de productie van onder andere plastic rietjes, wattenstaafjes, roerstaafjes, bestek, borden en ballonstokjes geldt voor alle lidstaten. Ook bedrijven in Nederland mogen deze producten niet op de markt brengen. De reden voor de Europese wetgeving ligt in het feit dat men de hoeveelheid plastic afval in de natuur en het water wil tegengaan. Er is teveel plastic zwerfafval en in de zee is er al sprake van zogenaamde plastic soep. Omdat er nog wel oude voorraden zijn van bepaalde producten kunnen die nog wel opgemaakt worden. anders zouden die producten meteen bij het afval belanden.

Richtlijnen vanuit de EU voor plastic verpakkingen

De Europese Unie heeft de richtlijn opgesteld voor tien producten die een groot aandeel vormen in het zwerfafval. De volgende tien afvalproducten zullen de komende tijd worden aangepakt of zijn al aangepakt doormiddel van de richtlijnen vanuit de EU:

  • wattenstaafjes
  • blikjes
  • bestek, borden, rietjes en roerstaafjes
  • ballonnen en ballonstokjes
  • verpakkingen voor voedingsmiddelen
  • plastic zakken
  • bekers voor dranken
  • sigarettenpeuken
  • pakketten en wikkels
  • vochtige doekjes en sanitaire artikelen

De overheid wil de richtlijnen ook van toepassing laten zijn voor wegwerpdrinkbekers en eenpersoonsvoedselverpakkingen. Dit zijn met elkaar nogal wat verschillende soorten verpakkingen. Het is bijzonder lastig om overal oplossingen voor te bedenken. Zo staan sigarettenpeuken ook op de lijst van producten die aangepakt moeten worden. Sigarettenpeuken zijn niet afbreekbaar door de natuur maar worden op dit moment nog niet verboden. Wel komt er een nieuwe waarschuwing bij op de pakjes van sigaretten dat deze schadelijk zijn voor organismen die leven in de zee. deze waarschuwing zal ook op pakketten komen voor tampons en vochtige doekjes. Dat wil echter niet zeggen dat het daarbij blijft. Vanaf 2025 moeten de producenten van deze producten ook de consumptie ervan ontmoedigen en een bijdrage leveren aan de kosten van het opruimen ervan. Dit geeft Joustra van de organisatie Milieu Centraal aan. Die productie van plastic verpakkingen voor bepaalde producten verminderen kan bijvoorbeeld ook door een heffing in rekening te brengen op bepaalde producten.