Zijn plastic bakjes voor snacks ook verboden vanaf 2021?

Europa heeft besloten dat er over twee jaar geen gebruik meer gemaakt mag worden van plastic vorkjes, rietjes, dekseltjes en bordjes. Er is echter nog onduidelijkheid over de plastic bakjes die in de snackbar worden gebruikt. Voor de snackbranche zijn de plastic bakjes een belangrijk product waarin de snacks worden overhandigd aan hun klanten. Dat zorgt echter wel voor veel plastic afval. Per jaar zouden er 300 miljoen plastic bakjes bij het afval terecht komen aldus een voorzichtige schatting van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Deze schatting maakt duidelijk dat de snackbranche een behoorlijke bijdrage kan leveren aan het reduceren van het plastic afval.

Het is momenteel echter niet duidelijk of de snackbars verplicht worden om dit te doen. De overheid zal duidelijk moeten maken of de plastic bakjes als bord worden beschouwd of gewoon als een bakje. Als de overheid bepaalt dat het gaat om een bakje dan zullen de snackbars in eerste instantie niet verplicht worden om deze plastic bakjes te vervangen voor duurzame alternatieven. Als de overheid echter besluit dat het wel om een bordje gaat dan zullen de snackbars voor 2021 alle plastic bakjes moeten vervangen voor duurzame alternatieven. Dat geeft Agnieszka van Batavia van verpakkings-onderzoekscentrum LCA aan in een gesprek met de NOS.

Er zijn gelukkig al steeds meer duurzame alternatieven. Zo worden al verpakkingen gebruikt van karton, bamboe, palmblad en zelfs van suikerrietpulp. Deze nieuwe duurzame verpakkingen worden echter nog onvoldoende gebruikt. Dat heeft onder andere te maken met de kosten. De kosten voor deze verpakkingen liggen namelijk ongeveer vier keer hoger dan de gebruikelijke plastic verpakkingen die momenteel veel worden gebruikt. De kosten moeten echter niet het doorslaggevende aspect zijn waarop de snackbranche besluit te verduurzamen of niet. Misschien moet de overheid met deze branche gaan meedenken over een geschikte oplossing. Alleen het aanpassen van de regels blijkt onvoldoende effect te hebben. Duurzame verpakking moet goedkoper worden gemaakt of plastic verpakkingen moeten juist duurder worden.