De prijzen voor goederen en diensten zijn de afgelopen drie jaar sterker gestegen dan de lonen. Gemiddeld stegen de prijzen met 17,3 procent sinds 2020. Vanaf dat jaar zijn de lonen gemiddeld met 12,6 procent gestegen. Dat betekent dat de prijzen sterker zijn gestegen dan de lonen. Deze conclusie kan worden getrokken op basis van cijfers van het centraal bureau voor de statistiek.
CBS
Volgens het CBS zijn de gemiddelde prijzen voor boodschappen aanzienlijk gestegen. Ook de prijzen in de horeca en de prijzen van brandstoffen bij tankstations zijn flink toegenomen. Daarnaast zijn ook de prijzen van aardgas en elektriciteit sterk gestegen. Hoewel de salarissen in Nederland sinds 2020 zijn gestegen is de koopkracht desondanks afgenomen met gemiddeld vier procent.
Hoogste loonstijging
De hoogste loonstijging was vorig jaar. Toen stegen de salarissen gemiddeld met zeven procent. Een dergelijke loonstijging is niet eerder voorgekomen de afgelopen 45 jaar. De krappe arbeidsmarkt zorgt er voor dat bedrijven bereid zijn om meer salaris te betalen. Verder is het minimumloon gemiddeld met 13 procent omhoog gegaan. Dat zorgt er ook voor dat de salarissen gemiddeld genomen omhoog zijn gegaan.