In Nederland is volop werk beschikbaar voor mensen met een technische achtergrond. Zowel in de installatietechniek als in de elektrotechniek is sprake van veel werkgelegenheid. Bedrijven in deze sectoren kunnen de aanvragen van particuliere en zakelijke klanten nauwelijks aan. Daarom moeten monteurs dikwijls overwerken of worden er uitzendkrachten, zzp’ers en andere flexibele krachten ingehuurd. Daarmee kunnen wellicht pieken worden opgevangen maar een structurele oplossing is nog niet geboden.
Oplossingen
De afgelopen jaren is wel gezocht naar oplossingen voor de lange termijn. Hierbij kun je denken aan het ontwikkelen van vakkrachten doormiddel van BBL opleidingen en cursussen en trainingen. Daarnaast werd ook aandacht besteed aan herintreders en zogenaamde zij-instromers. Er zijn nog steeds duizenden mensen in Nederland die geen betaalde baan hebben hoewel ze wel zouden kunnen werken. Dit onbenutte arbeidspotentieel zou men wellicht de komende tijd kunnen omscholen of bijscholen voor de installatietechniek en elektrotechniek.
Werkcentra
Technische bedrijven en overheidsinstanties proberen de samenwerking intensiever te maken zodat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter kunnen worden afgestemd. Daarom worden werkcentra ingevoerd. Hiervan zijn al een aantal aanwezig in Nederland maar dit aantal zal de komende tijd verder worden uitgebreid. Samenwerken op de arbeidsmarkt is de eerste stap naar structurele oplossingen.