Philips brengt haar lichtdivisie naar de beurs in 2016

Philips had eerder in 2016 al bekend gemaakt dat ze overwoog om haar verzelfstandigde lichtdivisie naar de de beurs te brengen. Op dinsdag 3 mei maakte het bedrijf bekend dat ze een beslissing heeft genomen hierover. Het bedrijf gaat namelijk haar lichtdivisie onder de naam Lighting naar de beurs in Amsterdam brengen. Deze beslissing is het gevolg van een weloverwogen keuze van het elektronicabedrijf. Philips wil zich meer gaan richten op gezondheidstechnologie. Daarom wordt de verlichtingstak vsn het bedrijf afgesplitst.

Deze afsplitsing houdt in dat ongeveer een kwart van de aandelen van het bedrijf aangeboden worden aan institutionele investeerders en particulieren. Philips behoudt in eerste instantie het meerderheidsbelang in Lighting maar dat wordt de komende jaren volledig afgebouwd. Het hoofdkantoor van Philips Lighting bevindt zich in Eindhoven. In 2015 behaalde deze tak een omzet van 7,5 miljard euro. De huidige topman, Eric Rondolat, blijft leiding geven aan Philips Lighting. Bovendien behouden de producten het Philips-logo.

Philips begon al in 1891 met het produceren van verlichting.  Toen begon het bedrijf met de productie van gloeilampen. De beursgang van Lighting is historisch en zal volgens topman Frans van Houten de positie versterken van het bedrijf. Philips Lighting heeft op het gebied van moderne verlichting al een behoorlijke naam opgebouwd. De lichtdivisie heeft de afgelopen jaren behoorlijk wat veranderingen ondergaan. Dit heeft natuurlijk ook te maken met het verbod oo gloeilampen.  Er zijn nieuwe verlichtingsvormen ontstaan en ontwikkeld. Philips Lighting is hierin meegegaan en heeft zich net als andere bedrijven ook gericht op de overgang van conventionele lampen naar energiezuinige ledverlichting.

De verkoop van traditionele lampen daalde en dat zorgde vorig jaar nog voor een lichte daling van de totale verkopen van Lighting. In de loop van 2016 moet de verkoop van Philips weer gaan aantrekken. Dit is de verwachting van Philips zelf.

Reactie van Technisch Werken

Bedrijven moeten zich meer gaan specialiseren dat merk je overal in de wereld.  Specialisatie is een belangrijke voorwaarde om de concurrentie met andere bedrijven aan te kunnen gaan. Specialiseren betekent ook keuzes maken en daar is moed voor nodig. Philips heeft de moet gehad om voor gezondheidstechnologie te kiezen. De verlichtingsdivisie wordt losgelaten. Nu komt het bedrijf op de duur in andere handen als Philips haar meerderheidsbelang gaat opgeven. Nu maar hopen dat het bedrijf in Nederlandse handen blijft. Nederland moet haar technologie binnen haar landsgrenzen houden. Dat kan de concurrentiepositie van het bedrijf versterken in de wereldeconomie.