Opnieuw meer faillissementen in oktober 2022

Het aantal faillissementen is aan het toenemen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is oktober de tweede maand op rij waarin het aantal faillissementen in Nederland is toegenomen. Volgens het statistiekbureau is de afgelopen maand het aantal faillissementen uitgekomen op 217 bedrijven en instellingen. Het gaat hierbij ook om eenmanszaken die failliet zijn geraakt. Het aantal faillissementen lag in oktober in totaal hoger dan in september. In oktober lag het aantal bedrijven dat failliet werd verklaard 45 faillissementen hoger dan in september.

Hoewel het aantal faillissementen omhoog gaat lag het aantal faillissementen vorig jaar wel heel laag. Dat kwam omdat in 2021 veel bedrijven coronasteun kregen. Deze coronasteun zorgt er voor dat veel bedrijven financieel gesteund werden terwijl ze er eigenlijk niet heel goed voor stonden. Zo konden ook bedrijven die niet gezond waren blijven voortbestaan. Die coronasteun werd stopgezet in de loop van 2021. De effecten van het stopzetten van deze steun zullen de komende tijd steeds meer duidelijk worden.

Het valt op dat er in de handel veel faillissementen zijn gevallen. In dit segment vielen in totaal 32 faillissementen. Dat is niet verwonderlijk want de handel is een bedrijfstak met verhoudingsgewijs de meeste bedrijven. Als men de cijfers vergelijkt en rekening houdt met de omvang van de bedrijfstak dan zijn verhoudingsgewijs veel faillissementen uitgesproken in de industrie.