Aantal faillissementen gedaald in december 2021

Het aantal faillissementen is in december 2021 gedaald ten opzichte van de maand ervoor. In december vorig jaar zijn 137 faillissementen door de rechter uitgesproken over bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken. In totaal zijn er volgens het centraal Bureau voor de Statistiek in heel 2021 in Nederland 1.536 bedrijven failliet verklaard. Volgens het CBS lag alleen in 1990 het aantal faillissementen lager. Toen kwam het aantal faillissementen uit op 1.527.

Steunmaatregelen en coronamaatregelen

Het aantal faillissementen in Nederland ligt zo laag omdat de overheid coronasteunmaatregelen heeft ingevoerd voor bedrijven. Door deze maatregelen van de overheid zijn er in 2021 heel weinig bedrijven omgevallen. Verder hebben ook rechters in Nederland meer geduld met bedrijven. Ze laten bedrijven die verder kerngezond zijn minder snel failliet gaan. Door deze houding daalde het aantal faillissementen in Nederland in bijna alle bedrijfstakken. Toch zijn er wel sectoren waar verhoudingsgewijs veel bedrijven failliet worden verklaard. De meeste faillissementen werden uitgesproken in de handel. Dat is echter ook een sector met verhoudingsgewijs de meeste bedrijven.

Herstellen van de coronacrisis

De horeca lijkt weer een beetje te herstellen van de ernstige klappen van de coronamaatregelen. Het aantal faillissementen in deze sector is in 2021 gehalveerd ten opzichte van 2020. Volgens het CBS was de horeca in 2020 nog de sector met de sterkste stijging in het aantal faillissementen van alle bedrijfstakken in Nederland. Door de coronacrisis konden veel bedrijven in de horeca niet meer voortbestaan. De maatregelen van de overheid waren met name op deze sector en de evenementenbranche gericht.

Ontwikkelingen in faillissementen

Volgens het CBS was het aantal faillissementen dat in Nederland werd uitgesproken het grootste in 2013. Toen gingen 816 bedrijven alleen al in de maand mei failliet. Vanaf dat moment daalde het aantal faillissementen tot en met de maand augustus 2017. Vanaf dat jaar beleef het aantal faillissementen ongeveer stabiel tot ongeveer halverwege 2020. Vanaf die periode is het aantal faillissementen in Nederland verder gedaald. Inmiddels is het aantal faillissementen in Nederland op het laagste niveau in dertig jaar tijd.