Ook Tsjechië overweegt invoering digitaks in 2019

De overheid van Tsjechië heeft plannen om een zogenaamde digitaks in te voeren. De digitaks is de afgelopen tijd vaker in het nieuws geweest. De digitaks is een belasting die van toepassing is op bepaalde diensten van grote techbedrijven. Deze bedrijven zoals Facebook en Google zouden een bepaald bedrag aan belasting moeten betalen als ze diensten via bijvoorbeeld internet aanbieden.

Frankrijk en Oostenrijk hebben eerder in 2019 een digitaks ingevoerd in 2019. Nadat deze landen een digitaks hadden ingevoerd hadden meerdere landen de digitaks op de agenda gezet waaronder Tsjechië. Het is op dit moment echter onduidelijk wanneer de digitaks zal worden ingevoerd in dat land. Als de wet wordt ingevoerd zullen techbedrijven in Tsjechië zeven procent van de inkomsten vanuit advertenties op internet moeten afstaan.

Het wetsvoorstel zal vermoedelijk in juni worden ingediend door het ministerie van Financiën van Tsjechië. De wet zal dan in halverwege 2020 van kracht worden. De digitaks zal ongeveer 5 miljard Tsjechische kronen opleveren. Dit is omgerekend een krappe 200 miljoen euro.