Olieprijzen fors gedaald op donderdag 7 januari 2016

Op donderdag 7 januari 2016 zijn de olieprijzen weer flink gedaald. De waarde van een vat Amerikaanse olie daalde tot het laagste niveau sinds 2003. Rond 9.15 stond de prijs van Amerikaanse olie ongeveer 5 procent in de min. Hierdoor kwam de prijs van 1 vat Amerikaanse olie op 32,44 dollar. Ook Brentolie werd 5 procent goedkoper daardoor kwam de prijs van 1 vat Brentolie op op 32,61 dollar.

Waarom dalen de olieprijzen?
De olieprijzen dalen nog steeds. Dit komt omdat het aanbod van olie op de markt nog steeds veel groter is dan de vraag naar olie. Er is dus sprake van een overaanbod van olie. Afgelopen woensdag werd het overaanbod aan olie nog eens extra benadrukt door het bericht dat de benzinevoorraden in de Verenigde Staten op het hoogste niveau zijn beland sinds 1993.

Verder is de economische groei wereldwijd nog niet goed aan het doorzetten. China heeft te maken met een tragere economische groei dan verwacht. Ook andere landen hebben te maken met een afzwakkende economisch groei. Daardoor neemt de vraag naar olie steeds verder af.

Verwachtingen voor de olieprijs
Verschillende analisten van grote banken hebben eerder al voorspeld dat de olieprijzen aan het begin van 2016 zullen dalen. Het is goed mogelijk dat de prijs van olie daalt tot 30 dollar per vat. De Amerikaanse voorraden kunnen als de markt niet verandert ongeveer 130 miljoen vaten olie boven het vijfjarige gemiddelde blijven.

Reactie van Technisch Werken
Er is een hoop onrust op de oliemarkt in de wereld. Iran wil na het wegvallen van de sancties nog meer olie op de markt brengen. De OPEC is nog niet van plan om de olieproductie te verlagen en Rusland had aan het einde van 2015 nog een recordolieproductie. Ondertussen neemt de vraag naar olie nog lang niet toe. De prijzen blijven maar dalen en het is gek dat de autogebruiker daarvan nauwelijks iets merkt aan de benzinepomp. De brandstofprijzen zouden veel sneller moeten dalen. De voorraden brandstof nemen alleen maar toe.