OESO Centrale banken kunnen rente niet verder verlagen in 2019

Centrale banken in de wereld hebben een grote invloed op het rentebeleid van landen en regio’s. Op die manier kunnen centrale banken de economie stimuleren. Dit is de afgelopen tijd ook gebeurd door bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank, de ECB. Deze centrale bank van Europa heeft de rente de afgelopen tijd aanzienlijk verlaagd. Door deze renteverlaging konden de nationale banken in Europa goedkoop of zelfs “gratis” geld lenen. De banken hoefden nauwelijks of geen rente te betalen voor het geld dat ze leenden van de ECB. Daardoor konden de banken ook tegen scherpe rentes hun geld verstrekken aan consumenten en bedrijven. Deze aanpak moest er voor zorgen dat de economie werd gestimuleerd.

Inmiddels is duidelijk dat er inderdaad een economisch herstel heeft plaatsgevonden maar dit economische herstel blijkt wel van korte duur. Inmiddels zijn we medio 2019 en het wordt duidelijk dat er weer problemen ontstaan met betrekking tot de economische groei. Dit blijkt onder andere uit het lage inflatiepercentage dat eerder richting de 1 procent gaat dan richting de door de ECB beoogde 2 procent. Bedrijven worden voorzichtiger en het ondernemersvertrouwen daalt in Nederland maar ook in Duitsland hoewel de meeste ondernemers nog wel positief zijn op de markt. Ook consumenten worden voorzichtiger. Door de goedkope rente konden veel mensen tegen een lage hypotheekrente een woning kopen. Dit leverde echter maar een beperkt financieel voordeel op voor huizenkopers want inmiddels zijn de woningprijzen aanzienlijk gestegen. De hypotheekrente kan dan weliswaar laag zijn maar door de hoge woningprijzen zijn de maandlasten voor veel mensen alsnog heel hoog.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) houdt de ontwikkelingen van de economie nauwlettend in de gaten en luidt de alarmbel als het dreigt mis te gaan. Inmiddels begint deze organisatie zich ook zorgen te maken over de economische situatie wereldwijd. Angel Gurria, secretaris-generaal van de OESO heeft aangegeven dat er bij een nieuwe economische tegenslag weinig mogelijkheden zijn voor centrale banken op de problemen op te lossen. Volgens hem hebben de centrale banken geen ammunitie meer om hun economieën te stimuleren bij tegenwind. Volgens de secretaris-generaal blijven de rentes van centrale banken de komende tijd laag. Momenteel zitten de meest centrale banken al op een rente van nu procent of daarbij in de buurt. Dit heeft hij aangegeven volgens de CNBC op de G20-top in Osaka, meldt. Gurria voegde daar aan toe “En we weten dat renteniveaus langer laag blijven.”