Miljoenen slimme meters moeten vervangen worden vanaf 2024

De komende jaren meten Nederlandse netbeheerders ongeveer tweeëneenhalf miljoen slimme meters vervangen bij huishoudens. Dat komt omdat deze meters een speciaal communicatienetwerk gebruiken dat binnenkort verdwijnt. Door het vervangen van de slimme meters krijgen netbeheerders het nog drukker. Bovendien zijn er ook veel kosten aan het vervangen van de slimme meters verbonden. Een exact bedrag is hiervoor niet bekend gemaakt in de media maar wel is duidelijk dat het vervangen van de meters miljoenen euro’s zal bedragen.

GPRS-verbinding

De netwerken waarmee meterstanden worden verstuurd stammen voor een deel nog uit de jaren negentig. Het gaat hierbij om meterstanden die worden verstuurd via een GPRS-verbinding. Dit is een verbinding waarmee data wordt verstuurd over het oude gsm-netwerk van Vodafone of KPN. De genoemde providers willen hun oude gsm-netwerken echter uitzetten. Dit willen ze uiterlijk in 2029 realiseren. Er zijn dus nog wel wat jaren om de vervanging van de slimme meters te regelen.

Slimme meters

Echter is er ook haast want als de GPRS-verbinding verdwijnt kunnen de slimme meters geen meterstanden meer versturen waardoor het doorzetten van de meterstanden naar de netbeheerder niet meer mogelijk is. Daarom moeten netbeheerders voor 2029 de oude slimme meters vervangen voor moderne varianten die niet via de gsm-netwerken lopen van de providers. Dit bericht is bekend gemaakt op de nieuwswebsite van nu.nl. Omdat de slimme meters verder nog wel functioneren wordt gesproken van vroegtijdig vervangen. In feite zijn de meters niet afgeschreven en is er dus sprake van een kostenpost van vele miljoenen euro’s.