Meer woningaankopen door mensen onder 35 jaar in derde kwartaal 2023

Op vrijdag 13 oktober verscheen er een bericht in de media van De Hypotheker. Hierin werden een aantal ontwikkelingen over de hypotheekmarkt en de huizenmarkt benoemd. Naast een positief bericht over een stijging in het aantal hypotheekaanvragen was er ook een opmerkelijk bericht over een toename in het aantal jongeren dat actief is op de woningmarkt. Er zijn meer mensen onder de 35 jaar die een woning aankopen. Volgens het bericht zou er een stijging zijn van 26 procent onder de woningkopers in de leeftijd tot 35 jaar. Een groot aantal van deze groep zal onder de categorie starters op de woningmarkt vallen. De Hypotheker geeft aan dat het opmerkelijk is dat er zowel meer jongeren actief zijn op de woningmarkt als dat er meer overbiedingen plaatsvinden. Deze combinatie komt niet vaak voor omdat veel jongeren niet kunnen overbieden. Dat heeft vaak te maken met het feit dat jongeren minder vermogen beschikbaar hebben dan oudere woningzoekers die bijvoorbeeld al een woning met winst hebben verkocht of meer hebben gespaard.

Hypotheekrentes

De hypotheekrentes zijn de afgelopen tijd gestegen waardoor geld lenen voor een woning zorgt voor hogere maandlasten. Aan de andere kant is er sprake geweest van verschillende loonstijgingen in diverse sectoren. Deze loonstijgingen zorgen er voor dat mensen verhoudingsgewijs meer kunnen lenen. Door een toename van het aantal jonge huizenkopers komt de woningmarkt in Nederland weer in beweging. De Hypotheker is ook verheugd over deze ontwikkeling.

Verbouwen en verduurzamen

Niet op alle vlakken werden er meer hypotheken afgesloten. Zo is het aantal hypotheekaanvragen voor verduurzaming of verbouwing gedaald in het derde kwartaal van 2023. Op dit gebied lag het aantal hypotheekaanvragen ongeveer 16 procent lager ten opzichte van kwartaal drie van 2022. Omdat er sprake is van een hogere hypotheekrente wordt ook verbouwen duurder. Daarnaast zijn de bouwmaterialen ook nog steeds hoog in prijs. Dat alles zorgt er voor dat mensen niet direct besluiten om te verbouwen en te verduurzamen als het niet echt nodig is.