Kachelbranche voor invoering strengere fijnstofnorm in Nederland in 2018

De Nederlandse haarden- en kachelbranche is groot voorstander voor het invoeren van strengere normen met betrekking tot de uitstoot van fijnstof door kachels. Op dit moment worden er in Nederland nog steeds kachels verkocht die in sommige andere landen niet meer verkocht mogen worden vanwege de grote uitstoot van fijnstof. Het is volgens de branche niet goed dat Nederland op dit gebied achterloopt.

Haarden- en kachelbranchevereniging
Gert Kooij de voorzitter van de haarden- en kachelbranchevereniging heeft woensdag 24 oktober 2018 aangegeven tegen de radiozender BNR dat er rondom Nederland veel landen zijn die strengere normen hebben. Zo heeft Duitsland op het gebied van fijnstof al jaren strengere normen. Naast Duitsland hebben ook Frankrijk en inmiddels ook België op dit gebied strengere normen.

Europese ecodesign-norm
Momenteel zouden er in Nederland helemaal geen normen zijn ingesteld voor de fijnstofuitstoot van houtrook. De Europese ecodesign-norm is gepland voor 2022. Deze strengere norm zou volgens de brancheorganisatie echter eerder moeten worden ingevoerd in Nederland. Momenteel zou de overheid vooral uitgaan van zelfregulering in de haarden- en kachelbranche. De overheid denkt dat het juist informeren van consumenten ook geld helpt bij de verkoop van kachels met minder fijnstofuitstoot. Volgens de branchevereniging werkt deze aanpak in de huidige situatie niet effectief.

Kwaliteit van kachels
Er ontstaat in sommige landen een overschot aan kachels die een hoge fijnstofuitstoot hebben omdat die daar vanwege de strengere regels niet mogen worden verkocht of geïnstalleerd. Deze milieuonvriendelijke kachels worden nu dikwijls wel in Nederland verkocht omdat het in ons land ontbreekt aan strengere regelgeving. Dat betekent overigens niet dat de meeste kachels die in Nederland verkocht worden een hoge fijnstofuitstoot hebben. Er worden in Nederland ook kachels verkocht die op dit gebied juist goed scoren en die ook in Duitsland, Frankrijk en België mogen worden verkocht.