Uitzendbureau Randstad voor invoering bodemtarieven zzp’ers in 2018

Jacques van den Broek van uitzendbureau Randstad heeft dinsdag 23 oktober 2018 in een interview van Het Financieele Dagblad (FD) gepleit voor de invoering van zogenaamde bodemtarieven voor zzp’ers. Deze bodemtarieven moeten volgens hem er voor zorgen dat het sociale stelsel niet wordt uitgehold.

Platformbedrijven voor flexwerkers
De uitzendorganisatie is bezorgd over de platformbedrijven die flexwerkers doormiddel van een zzp-constructie aan opdrachten helpen zonder dat daarbij een sociale verzekering wordt gebruikt. Daardoor kan het uurtarief van de zzp-flexkracht omlaag. De uurtarieven zijn dan lager dan de tarieven van uitzendorganisaties.

Rechten op flexibele arbeidsmarkt
De topman geeft aan dat het sociale systeem van Nederland wordt uitgehold als veel mensen op deze manier tewerk worden gezet. Van den Broek geeft aan dat men ook op een flexibele arbeidsmarkt recht heeft op zaken zoals een verzekering. Ook opleidingsmogelijkheden en de mogelijkheid tot het afsluiten van een hypotheek is iets waar ook flexwerkers recht op hebben aldus de topman. “Met de Europese vakbonden hebben we afgesproken dat platformwerkers onder hetzelfde regime moeten vallen” aldus van de Broek.

Belang van minimum zzp-tarieven
De plannen voor een minimum tarief voor zzp’ers zijn niet nieuw. Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees had al eerder plannen ontwikkeld voor een minimumtarief voor zzp’ers. Door een minimumtarief voor zzp’ers zouden zelfstandigen zonder personeel aan de onderkant van de markt beter worden beschermd. In Europa heeft men echter de plannen van de minister niet geaccepteerd omdat de tariefafspraken de vrije concurrentie zouden belemmeren. Volgens Van den Broek zijn de afspraken over minimum zzp-tarieven niet eenvoudig maar wel noodzakelijk.