In week van 12 tot en met 18 december 2022 werd ongeveer 20 procent minder aardgas verbruikt

Zelfs in koude perioden werd in Nederland het afgelopen minder aardgas verbruikt. Het aardgasverbruik is afgenomen omdat de energieprijzen hoog liggen. Daarom werd bijvoorbeeld door veel mensen al het besluit genomen om korter te douchen of te douchen tegen een lagere temperatuur. Ook werd de verwarming minder hoog gezet. Zelfs in de koudste week van 2022 werd de verwarming maar beperkt aangezet in Nederland. Volgens energieleverancier Vattenfall hebben huishoudens hierdoor in Nederland gemiddeld genomen ongeveer 21 kubieke meter gas bespaard. Dat zou een huishouden al snel 42 euro kunnen besparen.

Het gaat hierbij om de week van 12 tot en met 18 december. Toen werd ongeveer 20 tot 25 procent bespaard door huishoudens op gasverbruik in vergelijking met dagen die net zo koud waren in het verleden. Het gaat dus om dagen waarop de temperatuur -2,5 graden overdag was vorig jaar. De verbruikcijfers van 2021 en 2022 zijn door Vattenfall vergeleken. Heleen Boer een manager verbruik van Vattenfall heeft het over een enorme verlaging in het aardgasverbruik. Zij vind het bijzonder dat ook na een warme herfst zo veel bespaard wordt in de koudere decemberdagen. Huishoudens die over het algemeen veel aardgas verbruiken namelijk meer dan 1.200 kubieke meter per jaar, hebben het meeste bespaard op het gebied van aardgas.

Het zou hierbij gaan om een besparing van 24 procent gemiddeld. Korter douchen leverde de hoogste besparing op. Verder heeft een verlaging van de thermostaat met 1 of meerdere graden voor een flinke aardgasbesparing gezorgd. Met het verlagen van de thermostaat valt veel te besparen. Dat is niet verwonderlijk want 80 procent van het gasverbruik komt van de verwarming doormiddel van de aardgasgestookte cv-installatie.