Hypotheekmarkt in eerste kwartaal 2019 fors gekrompen

De huizenmarkt in Nederland raakt langzaam maar zeker verder in de problemen. Het is duidelijk dat er een beperkt aanbod is aan koopwoningen ook gaat de nieuwbouw van woningen niet snel genoeg. De woningprijzen zijn vanwege de krapte sterk opgelopen waardoor woningen voor steeds minder mensen betaalbaar zijn geworden. Beleggers merken de ontwikkelingen en hebben zich massaal gestort op de onroerend-goed markt. Dat heeft de prijzen verder opgedreven waardoor een nieuwe huizenbubbel eigenlijk al een feit is.

Inmiddels is duidelijk wat het effect hiervan is. In het eerste kwartaal van 2019 is de hypotheekmarkt stevig gekrompen. Er waren minder starters en minder doorstromers actief op de huizenmarkt. Dat stelt consultancybureau IG&H in een driemaandelijkse hypotheekupdate. Verder liep ook het aantal oversluiters terug op de hypotheekmarkt. Alleen het bedrag dat gemiddeld voor een hypotheek werd geleend ging omhoog. Dat komt voor een groot deel door de stijgende prijzen op de woningmarkt. Volgens het consultancybureau werden in het eerste kwartaal van 2019 ongeveer 69.000 hypotheken afgesloten. Dit aantal is een afname van 14 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ook de omzet in de hypotheeksector daalde. Deze kwam in de eerste drie maanden uit op 22 miljard euro. Dat is bijna tien procent lager dan het eerste kwartaal van 2018.

De daling is de grootste daling in de hypotheekmarkt sinds 2013. Dat was echter minden in de economische crisis. De daling op de hypotheekmarkt wordt veroorzaakt door de slechte marktomstandigheden op de woningmarkt volgens IG&H. Ook hebben starters op de huizenmarkt het lastig. Dat zorgt er ook voor dat het aantal hypotheken afneemt.