Huishoudens sparen in april 2020 veel meer geld vanwege coronacrisis

De coronacrisis heeft de maatschappij veranderd. Niet alleen de overheid heeft een ander beleid ook bedrijven en consumenten gedragen zich anders. Omdat er veel onzekerheden zijn willen mensen zich beter voorbereiden. Vooral op financieel gebied denken veel mensen dat de komende tijd erg zwaar gaat worden. Als er een zogenaamde ‘tweede golf’ van het coronavirus gaat optreden dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor de economie. Volgens veel mensen is sparen een belangrijke oplossing.

In de maand april hebben Nederlandse huishoudens veel meer geld op hun spaarrekening gezet dan anders. Dat bericht kwam afgelopen vrijdag in de media. De Nederlandsche Bank (DNB) publiceerde toen cijfers die zijn opgevraagd door NU.nl. In totaal werd vier miljard euro meer op spaarrekeningen gestort ten opzichte van wat mensen opnamen. Eind april kwam daardoor het totale spaargeld van Nederlanders uit op ongeveer 375 miljard euro.

Het is uitzonderlijk dat het spaargeld met 4 miljard is toegenomen in april 2020. Volgens DNB zijn de maandelijkse verschuivingen normaal gesproken een stuk kleiner. Het is volgens DNB voor het eerst sinds het begin 2018 dat er zoveel geld meer is ingelegd dan opgenomen werd. Consumenten zouden minder geld uitgeven en daardoor ook meer gaan sparen. Als mensen geld te besteden hebben dan wachten ze daar liever mee totdat Nederland in economisch rustige vaarwater is terechtgekomen.