Werknemers houden vakantiegeld op spaarrekening in 2020 vanwege coronacrisis

Werknemers in Nederland hebben recht op vakantiegeld. Dit geld is bedoelt als extraatje zodat werknemers voldoende geld hebben voor hun vakantie om een reis te boeken of om andere leuke dingen te doen. In voorgaande jaren gaf een groot deel van de werknemers het vakantiegeld ook daadwerkelijk uit aan dit doel. In 2020 is dit echter niet meer het geval.

Slechts een kwart van de werknemers denkt het vakantiegeld te besteden aan vakantie in 2020. Een groot deel van de werknemers zal het geld echter niet uitgeven. Dit kwam naar voren uit een onderzoek dat door ING is uitgevoerd. De ING heeft meer dan 20.000 van haar klanten gevraagd wat ze met het vakantiegeld gaan doen. Ongeveer vijfentwintig procent zou het geld besteden aan vakantie. Een vergelijkbaar percentage gaat het geld aan andere dingen besteden. Ongeveer de helft is nog niet van plan om het geld binnen korte termijn te besteden.

Volgens econoom Marten van Garderen van ING houden de meeste mensen het geld liever achter de hand. Dit zei hij woensdag 13 mei 2020 in een toelichting. In 2019 had nog 40 procent van de werknemers aangegeven dat ze vakantiegeld zouden gaan besteden aan vakanties en alles wat daar bij hoort. Het aantal mensen dat vakantiegeld wil uitgeven daalt echter naar mate de economische tijd onzekerder wordt.