Gasprijs maandag 17 juli 2023 op laagste prijs in twee jaar tijd

Op maandag 17 juli 2023 is de gasprijs in Nederland op het laagste niveau beland in een periode van twee jaar tijd. In de ochtend kwam de gasprijs voor een megawattuur gas op 24,20 euro te staan. Sinds september 2021 is de aardgasprijs in Nederland nog niet zo laag geweest. Bovendien is de aardgasprijs op dit moment slechts 10 procent van de gasprijs van augustus 2022. Dat is een aanzienlijke daling. De aardgasprijs is overigens de afgelopen tijd aan het dalen en aan de daling lijkt nog geen einde te zijn gekomen. De gasopslagen van Nederland en andere landen zijn de afgelopen tijd goed gevuld geraakt.

LNG en Noorwegen

Daarnaast is ook de beschikbaarheid van aardgas veel beter geregeld dan vorig jaar. Toen was de aardgaslevering vanuit Rusland beperkt en had Europa nauwelijks een vervangende oplossing. Dat heeft er voor gezorgd dat er andere leveranciers moesten worden gevonden. Europa heeft een vervangende leverancier gevonden in Noorwegen. Daarnaast haalt Europa ook meer aardgas uit andere landen doormiddel van grote tankerschepen. Lng kan namelijk goed getransporteerd worden doormiddel van schepen. Dat maakt Europa minder afhankelijk van aardgas uit Rusland. Nederlandse afnemers merken de daling in de gasprijzen nog maar in beperkte mate.

Energierekening

Dat komt omdat energieleveranciers de prijsdalingen nog nauwelijks hebben doorgevoerd in hun energierekeningen. De energierekeningen zijn daardoor nog behoorlijk hoog in verhouding tot de huidige aardgasprijzen op de gasmarkt. Als de aardgasprijzen op de markt de komende tijd laag blijven dan zal dat uiteindelijk ook tot lagere energierekeningen leiden.