Ford wil duizenden banen schrappen in Duitsland vanaf 2019

Autoproducent Ford wil vijfduizend banen schrappen bij haar productielocaties in Duitsland. Door het schrappen van arbeidsplaatsen wil Ford haar winstgevendheid vergroten in Europa. Het bericht over de plannen van de Amerikaanse autobouwer werden vrijdag 15 maart 2019 gemeld door verschillende Duitse media.

Een woordvoerder van Ford heeft aan het persbureau Reuters laten weten dat het gaat “om meer dan vijfduizend banen, waaronder tijdelijke werknemers”. De kans is daardoor groot dat er in eerste instantie wordt gekeken naar de zogenaamde flexibele schil van de organisatie. In de flexibele schil werken uitzendkrachten, gedetacheerd personeel en payrollers. Ook mensen met een tijdelijk contract worden vaak tot de flexibele schil gerekend. Het laten krimpen van een flexibele schil wordt over het algemeen niet beschouwd als gedwongen ontslagen.

Gedwongen ontslagen wil het bedrijf dan ook zo veel mogelijk voorkomen. De plannen van Ford komen niet als een verassing. Aan het begin van januari had Ford al bekend gemaakt dat ze haar Europese activiteiten zal gaan reorganiseren en dat er duizenden banen in Europa zouden verdwijnen. In totaal wil Ford voor minimaal 500 miljoen dollar bezuinigen. Dat is omgerekend ongeveer 441 miljoen euro. Op de locaties van Ford in Duitsland werken gezamenlijk ongeveer 24.000 mensen ongeveer 18.000 daarvan werken bij Ford in Keulen.