EU-toezichthouder verwacht dalende verkoop dieselauto’s in Europa na 2018

Dieselauto’s zijn nog volop op de Nederlandse en overige Europese wegen aanwezig. Dat is niet verwonderlijk want er zijn veel bedrijven en particulieren die een dieselauto in bezig hebben. Toch zijn dieselvoertuigen de laatste tijd voornamelijk negatief in het nieuws geweest. Voornamelijk door het dieselschandaal van Volkswagen en de nasleep daarvan zijn veel mensen negatief gaan denken over dieselvoertuigen. Toch zijn dieselvoertuigen niet bijzonder veel nadeliger voor het milieu dan benzinevoertuigen. Diesels stootten meer fijnstof uit maar benzinevoertuigen meer CO2. Dit verschil wordt echter in de media niet of nauwelijks genoemd.

Politiek en media over dieselvoertuigen
De politiek schaart zich ook achter de negatieve beeldvorming over dieselvoertuigen. Eurocommissaris voor industrie Elzbieta Bieńkowska heeft in een interview met persbureau Bloomberg aangegeven dat diesels in Europa op hun retour zijn. De eurocommissaris verwacht dat dieselvoertuigen binnen een paar jaar volledig verdwenen zijn. De toezichthouder benoemt net als vele media het dieselschandaal rondom Volkswagen als keerpunt. Door het manipuleren van testen voor dieselvoertuigen heeft Volkswagen jaren lang de uitstoot van diesels minder vervuilend laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Veel mensen denken daardoor dat dieselvoertuigen veel vervuilender zijn dan bijvoorbeeld benzinevoertuigen maar dat is echter lang niet altijd het geval.

Dieselvoertuigen of elektrisch rijden
De beeldvorming in de Europese Unie (EU) is veranderd ten opzichte van diesels. Benzinevoertuigen zijn wegens de hogere CO2 emissie geen beduidend milieuvriendelijker alternatief. Daarom zet Europa meer in op het elektrisch rijden. Er moeten meer elektrische auto’s op de Europese wegen verschijnen. Er moet meer worden gedaan om elektrisch rijden mogelijk en rendabel te maken. Elektrisch rijden moet goedkoper worden en de laadpaalinfrastructuur van oplaadpunten voor elektrische auto’s moet steeds verder worden uitgebreid.