Energieleveranciers verhogen vrijdag 1 oktober 2021 hun consumententarieven

De komende tijd gaan de energieprijzen verder omhoog. Vrijdag 1 oktober 2021 zullen de energieprijzen voor consumenten verder omhoog gaan. Het gaat daarbij om de energietarieven voor nieuwe jaarcontracten en andere langlopende contracten. Gemiddeld kunnen de prijzen voor energie per huishouden honderden euro’s op jaarbasis omhoog gaan. Energievergelijker Gaslicht.com heeft zelfs ingeschat dat de gemiddelde energierekening op jaarbasis zelfs 500 euro omhoog gaat.

Nieuw energiecontract

Inmiddels liggen de prijzen voor energie twee keer zo hoog als vorig jaar. Vanaf vrijdag 1 oktober is het verschil ten opzichte van vorig jaar nog hoger. Nederlandse huishoudens die een nieuw energiecontract gaan afsluiten de komende tijd zullen flink meer gaan betalen voor aardgas maar ook elektrische stroom is duurder geworden. Bij een gemiddeld verbruik van elektriciteit van 3500 kilowattuur en 1500 kuub gas zou het honderden euro’s op jaarbasis schelen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het energiecontract dat afloopt. De overheid merkt dat er grote problemen ontstaan en heeft daarom besloten om de energiebelasting te verlagen met 375 miljoen euro. Dat is echter nauwelijks effectief. Op jaarbasis zou dit ongeveer vijf tientjes per huishouden verschil maken.

Energiearmoede

Daarnaast kunnen ook veel energieleveranciers weinig anders doen dan hoge prijzen aan hun afnemers doorbereken. Dat komt omdat de inkoopprijzen voor energie enorm omhoog zijn gegaan. Er zijn weinig gasvoorraden. Daarnaast zijn er wel veel afnemers. Zo neemt China ook steeds meer aardgas af en wordt er juist vanuit Rusland eigenlijk nauwelijks aardgas geleverd vanwege politieke onenigheid tussen Europa en Rusland. Noorwegen levert nog wel aardgas aan Europa maar kan dit tegen een veel hogere prijs waarschijnlijk verkopen aan China. Het gevolg is dat veel landen in Europa in de knel komen. Er wordt zelfs gesproken van energiearmoede als mensen meer dan 10 procent van hun inkomen moeten besteden aan energie. Door de hoge energieprijzen zullen steeds meer mensen in deze zogenaamde energiearmoede komen.