ECB moet ook in juni en juli 2023 rente verhogen volgens Klaas Knot DNB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de inflatie nog lang niet onder controle. De prijzen van goederen en diensten zijn in 2023 aanzienlijk hoger dan vorig jaar. Er is al geruime tijd sprake van inflatie. De belangrijkste maatregel die de Europese Centrale Bank hier tegen kan nemen is het verhogen van de rente. Dit wordt ook wel de ECB rente genoemd. Ook De Nederlandse Bank (DNB) heeft een rol in dit proces. De president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft onlangs in een interview met vier grote Europese kranten aangegeven dat in de eurozone in de maanden juni en juli de rente verhoogd zal moeten worden. Dat is nodig om de inflatie verder te drukken. Wanneer de rente een bepaalde piek heeft bereikt zal deze volgens de heer Knot voor een “significante periode” op dat niveau moeten blijven. Dit zei DNB president Knot tegen de kranten Corriere della Sera, Les Echos, Handelsblatt en El Mundo.

Aanpakken inflatie door verhogen ECB rente

Volgens Knot is de onderliggende inflatie veel hardnekkiger dan eerder werd aangenomen. Inmiddels is de rente al een aantal keer door de ECB verhoogd. ECB-president Christine Lagarde heeft inmiddels ook al duidelijk gemaakt dat de ECB door gaat met het verhogen van de ECB rente. Knot gaf aan dat de financiële markten de rentestappen van de ECB voor de maanden juni en juli al hebben ingeprijsd. Om die reden zou de Europese Centrale Bank moeten “leveren”. Dat betekent dat de ECB volgens hem door moet gaan met het beleid waar ze de financiële wereld op heeft voorbereid. De president van De Nederlandse Bank heeft ook een belangrijke positie binnen de ECB en is een groot voorstander van zogenaamde agressieve renteverhogingen om de inflatie aan te pakken. Sinds 2022 is de ECB druk bezig om de inflatie doormiddel van renteverhogingen te drukken.

Hypotheekrente en spaarrente

Toch is er nog wel een verschil te merken met de eerdere renteverhogingen. De laatste renteverhogingen zijn namelijk 0,25 procent geweest terwijl eerdere renteverhogingen 0,5 procent waren. Hoe hoog de komende renteverhogingen zullen zijn is nog niet bekend gemaakt. Als de ECB de rente opnieuw verhoogd heeft dat wel gevolgen voor bijvoorbeeld andere rente tarieven zoals de rente op hypotheken. De hypotheekrente stijgt namelijk mee met de ECB rente ook de rente op andere leningen gaat vaak snel omhoog. Alleen de rente op spaargeld blijft op dit gebied kilometers ver achter. Kort geleden werd bekend gemaakt dat de grote banken de rente op regulier spaargeld gaan verhogen naar 1 procent. Dat is natuurlijk zeer laag in vergelijking tot de inflatiepercentages en de rente die je moet betalen als je geld van de banken gaat lenen.