Automatische copiloot als oplossing voor tekort aan piloten in 2023?

Het tekort aan piloten kan mogelijk met een nieuwe technologie worden opgelost. Op dit moment is Airbus bezig met de ontwikkeling van een technologie waarmee de copiloot overbodig wordt in de toekomst. Dit bericht werd bekend gemaakt door de directeur van Airbus. De technologie moet over vijf jaar in gebruik genomen worden. Vanaf dat moment zal slechts één piloot de cockpit van een vliegtuig te bemannen. Directeur Tom Enders van Airbus maakte het bericht zaterdag 21 juli 2018 bekend via een artikel in de krant De Telegraaf.

Tekort aan piloten
Het tekort aan piloten is een wereldwijd probleem. De komende twintig jaar zijn er meer dan 500.000 extra piloten nodig. Dit aantal piloten zal waarschijnlijk niet worden gevonden op de arbeidsmarkt. Daarom moet worden gekeken naar oplossingen. Het tekort aan personeel kan mogelijk doormiddel van automatisering en robotica worden opgelost. Als er een geautomatiseerde copiloot kan worden ontwikkeld zijn er in de toekomst minder piloten per vliegtoestel nodig. Het aantal extra piloten dat wordt geraamd op 500.000 houdt overigens verband met de toename in het aantal vluchten. Airbus voorspelde eerder in de maand juli al een verdubbeling van het aantal vluchten in de komende twintig jaar.

Voordelen automatische copiloot
Door een automatische copiloot te ontwikkelen wordt niet alleen een deel van het personeelsprobleem opgelost. Er wordt namelijk ook een andere gunstige bijkomstigheid gecreëerd namelijk een kostenreductie. Piloten verdienen natuurlijk salaris en dat is meegenomen in de prijs van een vliegticket. Door een salaris uit te sparen worden ook kosten bespaard en kan de ticketprijs relatief laag blijven in de toekomst.

Technologische ontwikkelingen
Overigens houdt niet alleen Airbus zich bezig met deze nieuwe technologie. Ook concurrent Boeing doet aan research en development op dit gebied. Deze vliegtuigbouwer is ook actie bezig met het ontwikkelen van een techniek om minder piloten per vlucht mogelijk te maken. Bovendien zijn luchtvaartmaatschappijen op zoek naar meer vrouwen om het tekort aan te vullen. Het aantal vrouwelijke piloten is ten opzichte van hun mannelijke collega’s nog erg laag. Volgens magazine Forbes is ongeveer 5 procent van de piloten die wereldwijd actief zijn een vrouw.