Amsterdamse economie groeit hard door bouw en ICT in 2018

Het gaat goed met de economie van Amsterdam. Op woensdag 20 juni 2018 heeft de gemeente Amsterdam cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat de economie van de Metropoolregio van de stad in 2018 zal gaan groeien met ongeveer 3,7 procent. Dat betekent dat de Amsterdamse gemeente het ongeveer 0,5 procent beter doet dan de overige regio’s van Nederland.

Een groot deel van de groei heeft Amsterdam te danken aan de investeringen op ICT gebied en de bouwsector. Bovendien weet de stad ook steeds meer te verdienen aan het toerisme en krijgt de stad een sterke internationale concurrentiepositie. Omdat het beter gaat met de economie van Amsterdam neemt de werkloosheid in deze stad en de regio af. In 2017 is de lokale werkloosheid in en rondom Amsterdam gedaald met 0,9 procent. Daardoor is de werkloosheid in 2018 uitgekomen op 4 procent.

De verwachting is dat de werkloosheid verder zal dalen de komende tijd. In 2019 zal de werkloosheid ongeveer op 3,6 procent uitkomen in Amsterdam en de regio daaromheen. Als dit gebeurd is de werkloosheid in Amsterdam in 2019 lager dan de werkloosheid die deze regio had voor de economische crisis. De cijfers maken duidelijk dat Amsterdam zich mag rekenen tot de vijf sterkst groeiende regio’s in Europa. Amsterdam hoort tot de top vijf op dit gebied samen met Londen, Stockholm, Warschau en Praag.