Amerikaanse centrale bank verlaagt de rente opnieuw in 2019

De Federal Reserve (Fed) is het Amerikaanse stelsel van centrale banken en kan worden vergeleken met de Europese Centrale Bank oftewel de ECB. Net als de ECB heeft ook de Fed een sturende rol in de economie. Om die reden is het voor beleggers maar ook voor bedrijven en zelfs consumenten interessant om de renteontwikkelingen te volgen. De ECB heeft kort geleden haar depositorente bijvoorbeeld verlaagd naar -0,5 en heeft daardoor een nieuw dieptepunt in de rentestand bereikt. De Fed blijkt de ECB op dit gebied te volgen.

De Amerikaanse centrale bank verlaagt de belangrijkste rentestand met 25 basispunten. Dit bericht werd afgelopen woensdag bekend gemaakt door Fed-voorzitter Jerome Powell. Door de renteverlaging bandbreedte van de rente tussen de 1,75 en 2 procent te liggen. Hoewel wereldwijd de rentes omlaag gaan is de stap van de Fed toch opmerkelijk. Het is namelijk de tweede keer in twee maanden tijd dat de Federal Reserve de rentestand verlaagt. Eind juli nam de centrale bank van Amerika voor het laatst dezelfde maatregel. Toen was de maatregel ook al opmerkelijk want het was de eerste renteverlaging van de Fed in tien jaar tijd.

Net als in Europa maakt men zich in Amerika ook zorgen over de economie. Daarbij worden de bekende onderwerpen genoemd, namelijk de handelsoorlog en de brexit. De Fed is van mening dat de onzekerheid die hierdoor ontstaat slecht is voor de economie. Daarnaast voert de Fed de renteverlaging naar eigen zeggen ook in vanwege “een verzwakking” in bedrijfsinvesteringen en de export. De top van de Fed bestaat uit 17 leden. In totaal stemden zeven van de tien leden van het beleidscomité voor de renteverlaging. Door de renteverlaging worden producten uit het buitenland voor Amerikanen weer iets goedkoper. Tenzij buitenlandse economieën ook stappen ondernemen of wanneer Trump wederom gaat besluiten om de importheffingen te verhogen.