Amazon behaalde tweede kwartaal 2020 recordwinst

Het bedrijf Amazon heeft het afgelopen kwartaal een recordwinst behaald. De winst kwam uit op 5,2 miljard dollar. Dat is omgerekend ongeveer 4,4 miljard euro. Deze winst is ruim een verdubbeling ten opzichte van het tweede kwartaal in 2019. In totaal steeg de complete omzet met veertig procent ten opzichte van 2019. Daardoor kwam de omzet uit op bijna 89 miljard dollar. Dat is ruim 75 miljard euro.

Meer winst door corona

Amazon is één van de weinige organisaties die echt voordeel heeft gehad bij de lockdowns die wereldwijd werden ingevoerd vanwege de coronacrisis. Het aantal consumenten en bedrijven dat door de lockdowns meer aankopen deed via internet is aanzienlijk toegenomen. Dat kwam mede omdat veel winkels niet bezocht mochten worden. Het aankoopgedrag van veel mensen is daardoor gewijzigd.

Dat is een bijzondere ontwikkeling die ook bij Amazon voor de nodige effecten heeft gehad. In eerste instantie hield Amazon zelfs rekening met een verlies. In de maand mei ging het bedrijf er nog vanuit dat de coronacrisis juist voor hogere kosten zou zorgen maar inmiddels worden de kosten ruimschoots gecompenseerd door de winst en omzet die het bedrijf heeft weten te behalen. De kostenpost van het bedrijf werd geraamd op ongeveer 4 miljard dollar.

Dat geld zou onder andere moeten worden besteed aan coronatesten voor het personeel. De kostenpost bleek echter in het niet te vallen ten opzichte van de opbrengsten. De opbrengsten waren de hoogste in de geschiedenis van het bedrijf dat 26 jaar bestaat. Topman Jeff Bezos heeft in een reactie op de kwartaalcijfers gesproken over een ongebruikelijk kwartaal voor het bedrijf.