Stelconplaten zijn grote rechthoekige platen die gemaakt zijn van beton. Deze betonplaten zijn voorzien van een niet constructieve betonbewapening. Stelconplaten zijn gemaakt van C50/60 beton. Dit is constructieve beton die zeer goed bestand is tegen druk. Voor het bevorderen van de slijtvastheid van de toplaag zijn stelconplaten voorzien van een deklaag. Deze deklaag is gemaakt van graniet of kwarts. Deze steensoort is zeer hard en slijtvast. Daarom zijn stelconplaten zeer slijtvast en duurzaam.
Men kan er voor kiezen om gladde stelconplaten te gebruiken of stelconplaten die ruwer zijn. De ruwe stelconplaten worden ook wel platen genoemd met een gebezemd oppervlak. De hoeken van stelconplaten kunnen afbrokkelen. Om dit tegen te gaan kunnen stelconplaten worden voorzien van een stalen hoekrand. Stelconplaten die geen hoekrand hebben worden over het algemeen voorzien van vellingkanten.
Voor het verplaatsen van stelconplaten zijn hijslussen aangebracht. Hieraan kunnen de platen worden opgetild, getransporteerd en op de plaats worden gelegd.
Welke stelconplaten zijn er?
Stelconplaten zijn er in verschillende soorten en maten. Over het algemeen zijn de volgende afmetingen gebruikelijk:
- 199,5 x 199,5
- 199,5 x 149,5
- 199,5 x 99,5
De dikte van de stelconplaten bepaald in belangrijke mate de druk die de plaat kan dragen. De druk wordt aangegeven in aslast. Stelconplaten van 14 cm dik kunnen bijvoorbeeld een aslast van 15 ton dragen. De aslast is afhankelijk van het beton, de wapening en de dikte van de stelconplaat. Daarnaast is de aslast ook afhankelijk van andere factoren zoals de ondergrond waarop de stelconplaten worden gelegd. Daarom zijn er legvoorschriften voor het plaatsen stelconplaten.
Waar worden stelconplaten voor gebruikt?
Stelconplaten worden in de bouw op verschillende manieren gebruikt. Het feit dat de druk die stelconplaten kunnen verdragen in aslast wordt aangegeven maakt duidelijk dat deze betonplaten vooral worden gebruikt in situaties waarin er (vracht)auto’s overheen kunnen rijden. Stelconplaten worden daarom vaak gebruikt als bestrating van treinen bij bedrijventerreinen, fabrieken en bouwplaatsen. Ook voor parkeerplaatsen kunnen stelconplaten goed worden gebruikt. Stelconplaten kunnen met een kraan vrij snel worden verwijdert. Daarom worden stelconplaten ook wel gebruikt als tijdelijke bestrating voor bouwverkeer.