Wat is schulpen voor houtbewerkingstechniek?

Schulpen is een houtbewerking. Als men gaat schulpen zaagt met hout door in de lengterichting. Men zaagt dan met de richting van de vezels mee. Schulpen is vooral een zaagtechniek die wordt gebruikt om balken en planken te vervaardigen. Men kan daarbij zowel de plank in de dikte doorzagen als in de breedte. Als men de plank in de breedte gaat schulpen ontstaan er steeds dunnere planken.

Zaagmachines
Er kunnen verschillende soorten zagen worden gebruikt voor schulpen.  Men kan bijvoorbeeld een spanzaag of een cirkelzaagmachine gebruiken. Ook een zogenoemde schulpzaag kan uiteraard worden gebruikt. een schulpzaag bevat beitelachtige tanden. Tegenwoordig worden speciale zaagschijven gemonteerd in cirkelzaagmachines waardoor deze zagen ook als schulpzaag kunnen worden gebruikt.

Schulpranden
Men kan ook zogenoemde schulpranden aanbrengen op rabatdelen. Dit zijn overlappende randen die er voor zorgen dat er een soort dakpaneffect ontstaat. De naden die tussen de rabatdelen aanwezig zijn worden door de schulpranden overdekt. Daardoor kan er geen water tussen de naden terecht komen en is de houten verbinding beter beschermd tegen vocht en rotting.