Wat is hardware?

Hardware is de term die in de computertechniek wordt gebruikt voor alle fysieke oftewel tastbare componenten of onderdelen die toegepast kunnen worden in een computer(systeem). Voorbeelden van hardware zijn de behuizing van computers, het toetsenbord (interface), de muis maar ook tastbare componenten in de computer zoals het moederbord, de processor, geluidskaart en videokaart. Deze tastbare onderdelen kunnen per computer of per computersysteem verschillen. Daarnaast is het zo dat veel hardware componenten een specifieke aansluiting hebben of connector. Daardoor zijn alle hardware onderdelen van een computer niet altijd onderling uitwisselbaar.

Hardware in combinatie met software

De tegenhanger van hardware is de software. De software zou je kunnen omschrijven als de programmatuur. De software is een verzamelnaam voor computerprogramma’s met bijbehorende data. Deze computerprogramma’s kunnen op bepaalde hardware worden geïnstalleerd. Door het programmeren van hardware kan een computer bepaalde bewerkingen of taken uitvoeren. Voor een goed werkend computersysteem moeten de hardware en de software goed op elkaar zijn afgestemd. Je zou kunnen zeggen dat de software het brein is van de computer en de hardware het lichaam. Als het brein niet goed werkt zal het lichaam niet goed kunnen worden aangestuurd en functioneert de computer niet goed. Aan de andere kant moet het lichaam ook in staat zijn om de taken van het brein effectief uit te kunnen voeren. Daarom zijn hardware en software beide nodig voor een goed computersysteem.