Wat is een bètaversie?

Een bètaversie is gedeeltelijk functionele software die nog in ontwikkeling is maar nog niet klaar is voor de productie. Softwareontwikkelaars gebruiken over het algemeen de bètaversie voor verschillende testen. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen open en gesloten bèta. Als een gesloten bètaversie wordt getest krijgt een selecte groep bètatesters de opdracht om de bètaversie te testen op functionaliteit en bruikbaarheid. De bètatesters kunnen hun bevindingen van de bètaversie doorgeven aan de softwareproducent zodat de software nog professioneler wordt. Open bèta en open bètaversies zijn beschikbaar voor meerdere gebruikers en zijn vrij beschikbaar.

Alfaversie, bètaversie en omegaversie
De eerste versie van software wordt aangeduid met alfaversie. De term alfaversie is afgeleid van het woord Alfa wat de eerste letter van het Griekse alfabet is. De tweede letter van het Griekse alfabet is de Bèta. Mocht er na de bètaversie nog een versie komen die wordt getest vóór de officiële versie, dan wordt die soms de previewversie genoemd of de release candidate (RC). Na de release candidate kan men verder gaan met doornummeren zodat er een release candidate 2 (RC2) of deltaversie ontstaat of een release candidate 3 (RC3) / epsilonversie enzovoort. Voor de release candidate of previewversie worden soms ook wel andere benamingen gebruikt zoals de gammaversie. Voor de officiële versie gebruikt men de term omegaversie. Deze term is afgeleid van de laatste letter van het Griekse alfabet namelijk de omega.

Bètasleutel
Een bètasleutel is een toegangssleutel die vereist kan zijn om deel te nemen aan een gesloten bètaversie. Met een bètasleutel kan een geautoriseerd persoon toegang krijgen tot de bètatest. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij bètaversies van online computerspellen gedaan. Sommige online computerspellen zijn zeer populair. Dat zorgt er voor dat veel gamers een bètasleutel willen bemachtigen. Om die reden worden zelfs bètasleutels op internet verkocht voor honderden euro’s.