Wat is een kruissleutel en waar wordt deze voor gebruikt?

Een kruissleutel is een gereedschap dat bestaat uit twee staven die haaks op elkaar zijn aangebracht. Hierdoor ontstaat de zogenoemde ‘kruisvorm’. Op de uiteinden van de staven zitten vier verschillende vaste moerdoppen. Deze moerdoppen bevatten zes kanten of zes hoeken. De kruissleutel wordt als dopsleutel gebruikt voor het vastdraaien en losdraaien van bouten en moeren die over het algemeen zes hoeken bevatten. Het gedeelte van de kruissleutel waar de twee staven met elkaar verbonden zijn is over het algemeen versterkt. Hierdoor kan de kans verbuiging of breuk worden beperkt.

Hoe gebruikt men een kruissleutel?
Een kruissleutel dient met twee handen gehanteerd te worden. Hierbij wordt de staaf die kruislings is gebruikt als hefboom. Door dit hefboomeffect kan op de moer of bout een grote kracht worden uitgeoefend. Dit wordt ook wel het ‘draaimoment’ genoemd.

Waar wordt een kruissleutel voor gebruikt?
Voor het vastdraaien en losdraaien van bouten en moeren kan men vaak ook kiezen voor steeksleutels en ringsleutels. Over het algemeen wordt een kruissleutel gebruikt wanneer er grotere kracht uitgeoefend dient te worden op de bouten en moeren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het monteren en demonteren van de wielmoeren voor het verwisselen van de wielen van auto’s.