ABN Amro en Rabobank hebben nog geen einddatum voor thuiswerken in 2020

Verschillende grote werkgevers hebben het overgrote deel van hun personeel laten thuiswerken tijdens de coronacrisis in 2020. Nu deze crisis voorbij is en een deel van de coronamaatregelen worden versoepeld worden bedrijven ook gedwongen om na te denken over de maatregelen die ze zelf willen hanteren voor hun personeel. Moet een deel van het personeel nog thuis blijven werken of laten ze hun personeel terugkeren naar het bedrijf? Dat zijn vragen die niet eenvoudig opgelost kunnen worden. Er is namelijk veel veranderd.

Langer thuis werken

ABN Amro en de Rabobank hebben besloten om de komende tijd het thuiswerken van werknemers te handhaven. Er zijn nog geen grote plannen gemaakt om de werknemers terug te laten keren naar kantoor. Ook de gemeente Amsterdam heeft in juli 2020 nog geen einddatum vastgesteld voor het thuiswerken. De banken en verzekeraar Achmea houden er rekening mee dat kantoren meer een ontmoetingsplek voor werknemers en klanten gaan worden. Na de zomer gaan andere bedrijven zoals Chipmachinemaker ASML en Albert Heijn er vanuit dat de werknemers gaan terugkeren naar het bedrijf. De vraag is echter wel op welke bedrijven de komende tijd de aanwezigheid van personeel willen organiseren.

Maatregelen versoepelen of juist niet

Het lijkt er op dat de versoepelingen van de coronamaatregelen wel voor een stijging in het aantal coronabesmettingen heeft gezorgd. De overheid maakt zich hier ook zorgen om. Dat kan betekenen dat de komende tijd weer nieuwe maatregelen worden doorgevoerd. De overheid heeft het bijvoorbeeld over het verplicht dragen van mondkapjes in openbare omgevingen. In het openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht en worden zelfs boetes uitgedeeld als mensen niet een mondkapje dragen. De vraag is wat bedrijven gaan doen op werkplekken waar veel personeelsleden kunnen samenkomen. Moeten dan ook mondkapjes worden ingevoerd.