Technisch Werken

Nieuwbouwwoningen stijgen harder in prijs dan bestaande bouw in 2019

De prijs van nieuwbouwkoopwoningen stijgt de afgelopen tijd aanzienlijk sneller dan de prijzen van bestaande koopwoningen. In het laatste kwartaal van 2018 lag de prijs van nieuwbouwkoopwoningen ongeveer 11,3 procent hoger ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2017. In het laatste kwartaal van 2018 steeg de prijs van bestaande koopwoningen met slechts 9 procent. Deze gegevens werden maandag door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend gemaakt.

Volgens het CBS is dit inmiddels het vijfde kwartaal op rij waarin nieuwbouwwoningen harder in prijs stijgen dan de prijzen van bestaande koopwoningen. Het CBS merkt daarbij op dat de stijging in de prijzen van nieuwbouwwoningen wel minder groot is geweest in het vierde kwartaal van 2018 ten opzichte van het derde kwartaal van dat jaar. In het derde kwartaal van 2018 was de prijsstijging met 16 procent beland op een hoge piek ten opzichte van het derde kwartaal van 2017. Er zijn meerdere landen in Europa waar de prijzen van nieuwe woningen aanzienlijk toenemen. Binnen de Europese Unie had alleen Tsjechië te maken met een sterkere stijging van de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen.

Als men naar alle koopwoningprijzen kijkt in Nederland dan lagen de gemiddelde woningprijzen in het vierde kwartaal 9,3 procent hoger. Ten opzichte van het gemiddelde in Europa zijn de woningprijzen in Nederland twee keer zo hard gestegen. Langzaam maar zeker lijkt er in Nederland weer een nieuw bubbel te ontstaan op de woningmarkt. Verschillende potentiële kopers houden de woningmarkt voor gezien.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met
Geplaatst in Nieuws
Like ons op Facebook!