Technisch Werken

Wat is worm en een wormwiel en waarvoor worden deze gebruikt in de techniek?

Een worm is een tandwiel in een cilindrische vorm. In tegenstelling tot een gewoon tandwiel is een worm langer en bevat een wormwiel één of meerdere spiraalvormige tanden die over de gehele lengte doorlopen. Een worm zou vergeleken kunnen worden met wokkelchips of wokkelpasta. Deze markant gevormde voedselproducten hebben ook een spiraalvorm over de gehele lengte. Een wormwiel lijkt echter wel sterk op een tandwiel. De tanden van een wormwiel hebben wel een iets andere vorm zodat de worm het wormwiel goed kan aandrijven.

Worm en wormwiel in een overbrenging
Overbrengingen waarin wormen zijn toegepast bevatten meestal een worm en een wormwiel waarbij de richting van de as van het wormwiel loodrecht staat op de richting van de as van de worm. Wanneer een worm het wormwiel aandrijft zal deze langzaam gaan draaien. Overbrenging van een worm op een wormwiel heeft een zelf remmend vermogen. Dit gebeurt echter met een hoog koppel. Een worm drijft een wormwiel aan, andersom is meestal moeilijker of niet mogelijk. Een overbrenging waarbij gebruik wordt gemaakt van een worm en een wormwiel worden ook wel een wormwieloverbrenging genoemd.

Deel dit artikel!

Als senior intercedent bij een groot technisch uitzendbureau is Pieter Geertsma verantwoordelijk voor het bemiddelen van personeel in het marktsegment werktuigbouwkunde. Daarnaast is hij landelijk aanspreekpunt voor vragen over dit marktsegment en de ontwikkelingen die daarin plaatsvinden. Door intensieve samenwerking met interne en externe collega’s heeft hij een goed beeld van de totale technische markt. Hierdoor krijgt hij naast nieuws over techniek, innovaties en arbeidsmarkt ook actuele vacatures binnen.

Getagd met , , , , ,
Geplaatst in Techniek
Like ons op Facebook!