Wat is HARDOX staal?

HARDOX is een speciale harde, slijtvaste staalsoort die wordt geproduceerd en geëxporteerd door de Zweedse staalproducent SSAB. Het Zweedse bedrijf was de staalproducent die er als eerste in slaagde om een moderne slijtvaste staallegering te produceren. HARDOX is hard en krasvast en slijt daardoor nauwelijks ook bij zware mechanische belasting. Daarom wordt HARDOX in de praktijk vaak toegepast als slijtplaat en wordt het materiaal ook gebruikt voor bepaalde gereedschappen in de civiele techniek en de agrarische sector. In deze tekst kun je meer te weten komen over HARDOX en de toepassing daarvan.

Waarvoor wordt HARDOX gebruikt?
Metalen hebben bepaalde eigenschappen en een metaallegering kan er voor zorgen dat de gunstige eigenschappen van bepaalde metalen aan elkaar verbonden kunnen worden. HARDOX bevat een speciale samenstelling die er voor zorgt dat het materiaal nauwelijks slijt. Daardoor is het metaal heel geschikt voor de graafbakken van graafmachines. Ook voor de graafbakken van bulldozers is het metaal zeer geschikt. De slijtlagen in kiepwagens worden eveneens vaak van HARDOX gemaakt. Omdat alle stenen en het zand in kiepwagens normaal voor veel slijtage zorgen is het HARDOX staal een prima oplossing om de duurzaamheid van de laadbak te bevorderen. Veel bedrijven die in het grondverzet werken of ondernemers die stenen en grind verhandelen maken daarom gebruik van graafmachines en kiepwagens die voorzien zijn van HARDOX staal. Deze voertuigen gaan langer mee dan wanneer deze van gewoon koolstofstaal zouden zijn gemaakt.

Eigenschappen van HARDOX
HARDOX is slijtvast en heeft een uniforme vlakheid. Daarnaast heeft het metaal een hoge hardheid en is het sterk. Het is echter niet alleen de oppervlakte van het materiaal dat hard is. Het materiaal is ook door de oppervlakte heen hard. Dat zorgt er voor dat wanneer de oppervlakte is afgesleten het materiaal hard blijft en dus niet harder gaat slijten.  Door deze eigenschappen kan het materiaal goed gebruikt worden om bijvoorbeeld op het gewicht van voertuigen te besparen. Het materiaal slijt veel langzamer dan gewoon staal waardoor bijvoorbeeld de graafschop van minder dik materiaal gemaakt hoeft te worden. Ook de laadbak van een kiepwagen hoeft van minder dik staal te worden gemaakt vanwege deze slijtvastheid. Verder kan men HARDOX goed lassen en kan het materiaal goed worden bewerkt. Bij lage temperaturen blijft het metaal goed stootvast.

Verschillende soorten HARDOX staal
HARDOX is in verschillende soorten verkrijgbaar. Een bekende soort is HARDOX 400. Deze wordt veel toegepast. Er zijn echter nog meer varianten. Hieronder volgt een opsomming:

  • Hardox 400
  • Hardox 450
  • Hardox 500
  • Hardox 550
  • Hardox 600
  • Hardox Hituf
  • Hardox Extreme

De hiervoor genoemde varianten van Hardox verschillen onderling op het gebied van sterkte. Zo zijn bepaalde Hardox varianten harder en zijn weer andere varianten taaier of buigzamer. De website van SSAB maakt veel duidelijk over de eigenschappen van Hardox en de verschillende varianten die door dit bedrijf worden geproduceerd. Op de website wordt ook duidelijk verwoord waarom Hardox zo geschikt is voor bepaalde toepassingen.