Technisch en op zoek naar een baan na december 2022?

Ben je technisch en zoek je naar een baan voor het komende jaar? Dan is een goede oriëntatie belangrijk. Er is namelijk veel te kiezen op de technische arbeidsmarkt. Als je geen technische diploma’s hebt kun je vaak in een assistentenfunctie instromen in de techniek. Daarbij krijg je meestal opleidingen en trainingen zodat je tijdens je werk ook theorie kunt toepassen. Een bekend voorbeeld hierbij is het werken en leren dat onder andere doormiddel van BBL trajecten. Deze trajecten worden onder andere geboden in de elektrotechniek, installatietechniek en mechatronica.

Voor aankomende technische medewerkers kunnen BBL trajecten heel waardevol zijn want je ontvangt een diploma van deze mbo opleiding. Met dit diploma kun je verder studeren en ook verder in de praktijk aan de slag. Een mbo diploma heeft namelijk veel waarde op de technische arbeidsmarkt. Bedrijven zoeken namelijk mensen die een mbo diploma hebben en de praktijkkennis kan vaak bij de bedrijven zelf worden aangeleerd. Er zit echter wel een verschil in de waarde van MBO diploma’s op de arbeidsmarkt. Zo worden bepaalde diploma’s en opleidingen meer gevraagd op de technische arbeidsmarkt dan andere. Populaire diploma’s zijn: mbo installatietechniek, mbo mechatronica, mbo middenkaderengineering, mbo elektrotechniek en mbo verspaning.

Als je jezelf aan het oriënteren bent op een mbo opleiding in de techniek is het belangrijk dat je kijkt naar wat jouw eigen wensen en vaardigheden zijn. Deze aspecten moet je vergelijken met wat de arbeidsmarkt vraagt. Dan volg je altijd een opleiding waarmee je later aan de slag kunt in de praktijk. De arbeidsmarkt en opleidingsinstituten zijn tegenwoordig veel sterker met elkaar verbonden om te voorkomen dat mensen een opleiding volgen die niet passend is bij wat werkgevers zoeken. Ben je op zoek naar een baan in de techniek en weet je toch niet helemaal precies wat bij je past? Dan kun je altijd contact opnemen met Technicum. Onder andere doormiddel van Technicum ONE heeft Technicum verschillende mogelijkheden om jou te ondersteunen bij een zoektocht naar een opleiding en baan in de techniek. Klik op Technicum BBL om meer te weten te komen.