De olieprijzen stijgen en dalen vaak ten gevolge van politieke ontwikkelingen. Zo zijn de prijzen voor olie op de wereldmarkt op woensdag 3 januari gestegen omdat er in Iran sprake is van politieke onrust. Door deze onrust is de olieprijs op het hoogste niveau gekomen in ongeveer tweeënhalf jaar tijd. Iran heeft te maken met hevige protesten tegen het regime. Deze protesten zijn onder andere het gevolg van de tegenvallende economie in het land. De burgers van Iran hadden verwacht dat de economie in Iran zou opleven nu de economische sancties tegen het land zijn weggevallen. De economische sancties zijn door Amerika en verschillende van haar bondgenoten opgeheven omdat Iran zich zou houden aan de afspraken op het gebied van haar atoomprogramma.
Vanuit de wereld kwam kritiek op het afschaffen van de boycot maar inmiddels doen verschillende landen en grote bedrijven, waaronder vliegtuigbouwers, zaken met Iran. Dit zou de werkgelegenheid ten goede moeten komen ook de voedselprijzen zouden omlaag moeten kunnen vanwege het grotere aanbod. Dit is echter niet het geval. De bevolking is onrustig geworden en de regering van Iran kan Amerika en de Westerse landen niet meer de schuld geven van de slechte economische situatie in het land. Dat zorgt er voor dat een groot deel van de opgekropte woede van de bevolking zich nu rechtstreeks richt op haar eigen regering. Daar komt nog bij dat een deel van de regering wordt verdacht van corruptie. De reactie van de regering is overigens keihard. De regering van Iran heeft inmiddels de Revolutionaire Garde ingezet. Deze eenheid moet er voor zorgen dat de protesten gaan stoppen. Inmiddels zijn echter al ruim twintig mensen omgekomen door de protesten.
De onrust in Iran zorgt er voor dat de olieprijs omhoog gaat. Iran is met een olieproductie van 3,8 miljoen vaten per dag de derde producent van olie binnen oliekartel OPEC. Alleen de OPEC-landen Saudi-Arabië en Irak produceren meer olie. Woensdagavond steeg de prijs van Amerikaanse olie met 2,3 procent en kwam daardoor uit op 61,74 euro. Ook de prijs van Brentolie ging omhoog. Deze prijs steeg 1,9 procent tot 67,85 dollar per vat. Dit zijn de hoogste prijzen die voor olie worden betaald sinds medio 2015.