Nederland moet meer werk maken van verduurzaming. Op dit moment staat Nederland bijna helemaal onderaan de lijst met betrekking tot verduurzaming. Wanneer Nederland vanaf 1 januari alleen de duurzame energie zou hebben gebruikt die dit jaar beschikbaar is, dan zou na afgelopen maandag geen groene stroom meer beschikbaar hebben voor de rest van het jaar. Nederland wekt dus veel te weinig duurzame energie op om zelfvoorzienend te zijn. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft berekend dat in 2022 ongeveer 14 procent van de energie van heel Nederland uit duurzame energiebronnen afkomstig. Deze hoeveelheid energie is vergelijkbaar met het verbruik van 52 dagen in Nederland (totale energieverbruiken van huishoudens en bedrijven).
Eurostat
Al jaren lang staat Nederland bijna onderaan de lijst van duurzame landen in Europa. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het Europese statistiekbureau. Uit deze lijst komt naar voren dat alleen Hongarije, België, Luxemburg en Malta slechter scoren op het gebied van verduurzaming. Het Europese statistiekbureau Eurostat maakt hiermee duidelijk dat bepaalde landen meer werk moeten maken van verduurzaming. Ook andere organisaties leveren een bijdrage verduurzaming. Zo zijn er in Nederland nog verschillende milieuorganisaties en andere bedrijven die verduurzaming meer op de kaart willen zetten.
NVDE
De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) heeft de dag waarop Nederland theoretisch haar groene energie van een jaar heeft opgebruikt uitgeroepen tot Green Energy Day. Deze dag is nodig om aan de maatschappij duidelijk te maken hoever Nederland staat op het gebied van de vergroening. Volgens de NVDE zou de datum van de Green Energy Day elk jaar minimaal twaalf dagen moeten opschuiven om er voor te zorgen dat in 2050 alle energie van Nederland duurzaam is. in 2022 is dat niet geluk. Desondanks lag de Green Energy Day wel vijf dagen later dan in 2021.