Aantal oversluitingen hypotheken in eerste zes weken van 2022 verdubbeld

Het aantal oversluitingen van hypotheken is in de eerste zes weken van dit jaar verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dit heeft Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep aangegeven in een artikel van de NOS. Volgens hem zijn er verschillende redenen en motieven om een hypotheek over te sluiten. Zo zijn er mensen met een hypotheek met een variabele rente. Deze mensen hebben een bepaalde mate onzekerheid omdat de hypotheekrente de komende tijd waarschijnlijk weer zal stijgen. Met een variabele rente op de hypotheek kun je daardoor in de toekomst hogere vaste lasten tegemoet zien. Het oversluiten van een hypotheek is dan een logische keuze.

Wat is oversluiten van een hypotheek?

Oversluiten van een hypotheek is een bestaande hypotheek vervangen door een andere hypotheek. In dat geval ga je een nieuwe hypotheek aan waarmee je in feite de oude hypotheek gaat aflossen. De nieuwe hypotheek wordt afgesloten op basis van de huidige rentetarieven. Het oversluiten van een hypotheek kan aantrekkelijk zijn maar niet in alle gevallen is het verstandig om een hypotheek over te sluiten. Je moet namelijk ook kosten betalen bij het oversluiten van een hypotheek. Zo moet je vaak een boete betalen als je jouw hypotheek vervroegd aflost. Daarnaast moet je voor een nieuwe hypotheek ook notariskosten betalen, wellicht ook advieskosten en een taxatie regelen die tegenwoordig ook aardig wat geld kost. Alleen wanneer het nieuwe hypotheekproduct aanzienlijk gunstiger voorwaarden heeft is het oversluiten van een hypotheek een verstandige beslissing.

Nu de rente de komende tijd waarschijnlijk hoger gaat worden zijn steeds meer mensen bereid om toch hun hypotheek over te sluiten nu de rente nog vrij laag is. De komende tijd zal de hypotheekrente waarschijnlijk niet lager worden. Langer wachten met oversluiten heeft daarom weinig zin.