In april 2021 gingen 124 bedrijven failliet in Nederland

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) zijn er in april 124 bedrijven failliet verklaard in Nederland. Dat zijn in totaal 21 minder faillissementen dan het aantal faillissementen dat in maart is uitgesproken. Ten opzichte van februari is het aantal faillissementen tien procent lager. In februari 2021 lag het aantal faillissementen in Nederland op het laagste niveau sinds februari 1990.

Specialistische zakelijke dienstverlening

Volgens het CBS werden de meeste faillissementen uitgesproken in de specialistische zakelijke dienstverlening. Het CBS geeft aan dat het daarbij gaat om onderzoeksbureaus en adviesbureaus in de zakelijke dienstverlening. Naast deze sector gingen ook in de handel een aantal bedrijven failliet. In maart waren er nog 30 faillissementen uitgesproken in de handel. In april daalde het aantal faillissementen in de handel naar 19. Volgens het CBS werden relatief gezien de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Scherpe daling in faillissementen

De afgelopen jaren is het aantal faillissementen al regelmatig omhoog en omlaag gegaan. Sinds april 2020 is er echter duidelijk sprake van een dalende lijn. Een jaar geleden werden er nog 338 faillissementen uitgesproken in Nederland. Dat aantal is inmiddels aanzienlijk afgenomen. De coronacrisis heeft zeker een effect gehad op veel bedrijven maar de steunmaatregelen waaronder de NOW maatregel hebben er voor gezorgd dat bedrijven konden blijven voortbestaan. De steun is volgens experts noodzakelijk. Als de steun weg zou vallen zou er een grotere faillissementsgolf op kunnen treden in Nederland.