Eneco verwacht betaalproblemen in winter 2022 – 2023 door hoge energieprijzen

De komende winter zullen de effecten van de extreem hoge energieprijzen in Nederland nog meer zichtbaar worden. Energiebedrijven in Nederland zien de financiële problemen bij hun klanten alleen maar groeien. Vooral wanneer de overheid geen extra maatregelen gaat nemen zullen de energieprijzen voor veel mensen voor dramatische toestanden zorgen. Eneco geeft aan dat op dit moment gemiddeld 1 op de 4 huishoudens te maken heeft met een achterstand op de energierekening. Er wordt door Eneco-topman Ron Wit gesproken over een “stilte voor de storm”. Dit heeft de topman benoemd in een gesprek met de Tweede Kamer. Hij heeft de overheid op de hoogte gebracht over de huidige ontwikkelingen in de energiemarkt.

Verwachtingen voor 2022 en 2023

Daarnaast heeft hij ook aangegeven welke verwachtingen Eneco heeft over de komende tijd. Ook andere experts namen deel aan het gesprek. De verwachtingen zijn niet positief. De betaalbaarheid van de energierekeningen wordt voor veel huishoudens een lastige kwestie. Een groot aantal mensen heeft een te laag termijnbedrag vastgelegd en zal daarom in de toekomst moeten bijbetalen op het moment dat de energierekening op de mat komt te liggen. Mensen die een aflopend contract hebben met de energiemaatschappij en overstappen op een variabel contract zullen meteen merken dat de energieprijzen omhoog zijn geschoten. Dat heeft effecten op de maandlasten. Een aantal mensen zal daarom moeten bezuinigen. Sommige mensen kunnen echter niet bezuinigen omdat ze te weinig inkomsten hebben. Daarnaast hebben veel mensen al te maken met toenemende kosten van bijvoorbeeld boodschappen waardoor een hogere energierekening al helemaal niet meer betaald kan worden. Volgens Eneco heeft ongeveer een kwart van haar klanten een te laag termijnbedrag.

Verkeerd beeld

Dit bedrag geeft dus een verkeerd beeld van de energiekosten. Zodra de energierekening op de mat komt zal men zien wat daadwerkelijk bijbetaald moet worden. Dat zal voor veel mensen een grote schrik zijn. Hoewel de experts hun bevindingen aan de overheid kenbaar maken is het nog onduidelijk of de overheid iets gaat doen. De kans is groot dat verkeerde partijen op dit moment aan de macht zijn om oplossingen te bieden. Er zijn partijen bij waarvan hun aanhang openlijk aangeeft dat de hogere prijzen voor aardgas en elektrische stroom gewoon door de huishoudens betaald moeten worden om ze daarmee onder druk te zetten om te verduurzamen. Het is echter een compleet verkeerde inschatting als men denkt dat elke woning duurzaam kan worden en elk gezin dit kan betalen. De overheid is het contact met het volk kwijt en leeft in een groene wolk die al geruime tijd van de aarde is weggedreven.