Eneco behaalde in 2016 minder winst door lage energieprijzen

Energiebedrijf Eneco heeft afgelopen jaar haar omzet en winst zien afnemen vanwege de lage prijzen van energie. Dit is gebleken uit de jaarcijfers die het bedrijf op maandag 30 januari 2017 heeft bekend gemaakt. in 2016 heeft het energiebedrijf een omzet behaald van 3,9 miljard euro. Dit bedrag ligt ruim 9 procent lager dan in 2015. Het afgelopen jaar kwam de nettowinst van Eneco uit op 199 miljoen euro. Ook hierbij is sprake van een daling. De daling in de nettowinst komt uit op ruim 4 procent op jaarbasis. Ondanks deze matige cijfers is Eneco naar eigen zeggen tevreden. De lastige marktomstandigheden zorgden er voor dat het bedrijf hard moest knokken voor deze resultaten.

Niet alleen de prijzen van energie vielen lager uit in 2016, ook was er sprake van een beperkte afzet van zowel gas en elektriciteit. Dit kwam onder andere omdat het klantenbestand van Eneco afnam vorig jaar. Daarnaast zijn veel klanten er in geslaagd om hun energieverbruik te verlagen. Naast deze ontwikkelingen heeft Eneco ook te maken gehad met kosten. De verplichte splitsing van Eneco in een energie- en een netwerkbedrijf zorgde voor hoge kosten voor het energiebedrijf.

De financieel topman Guido Dubbeld van Eneco gaf aan dat deze kosten door het bedrijf werden opgevangen door ”gerichte effici├źntiemaatregelen”. Aan het einde van januari moet de afsplitsing van netwerkbedrijf Stedin zijn afgerond. Het bestuur van Eneco geeft aan dat ze vertrouwen heeft in de ontwikkeling van beide bedrijven na de afsplitsing. Het energiebedrijf heeft echter geen duidelijke verwachtingen of prognoses gegeven over de resultaten die het bedrijf denkt te behalen in 2017.