Economen van de Rabobank: in 2019 geen recessie

De economen van de Rabobank zijn van mening dat de komende tijd een recessie niet voor de hand liggend zal zijn. Carlijn Prins, econoom bij Rabobank, noemde in een interview met nieuwswebsite NU.nl een aantal positieve punten van de Nederlandse economie. Zo is de werkgelegenheid toegenomen. Dit onder andere merkbaar in de daling in de werkloosheid en de toestroom aan vacatures op de arbeidsmarkt. Verder geeft de econoom aan dat ondernemingen weer investeringen doen in Nederland. Daarnaast is ook het consumentenvertrouwen er weer bovenop gekomen medio 2019. Het cao-loon is weer iets omhoog gegaan. Zo stegen de cao-lonen in juli 2019 met 2,6 procent. Dat is iets meer dan de inflatie die maand.

Dat betekent dat de koopkracht iets is toegenomen. Veel consumenten zouden door deze loonstijging het gevoel hebben dat ze wat meer koopkracht hebben. Toch is er wel een kleine bezorgdheid met betrekking tot de industrie. De industrie doet het in Nederland iets minder goed. In buurland Duitsland dreigen wat grotere problemen te ontstaan in de industrie. Daar gaat de productie achteruit. Als dit ook in Nederland gaat gebeuren zal dat een effect hebben op de investeringen vanuit de industrie. Dat kan betekenen dat er minder productie dus ook minder werk ontstaat wat een effect heeft op de werkgelegenheid en uiteindelijk dus ook op de economie. Vooralsnog lijken de problemen in de industrie vooral te maken hebben met de handelsoorlog tussen Amerika en China. Ook tussen Amerika en Europa loopt het allemaal nog niet zo goed op handelsgebied.

Dat zorgt er voor dat grote investeringen en orders niet in de industrie worden neergelegd. Dit heeft een doorwerkend effect op de arbeidsmarkt en economie. Toch zal de Nederlandse economie in 2019 waarschijnlijk rond de 1,7 procent gaan groeien in 2019. De grote groeicijfers die eerder in 2017 en 2018 werden behaald zullen dus niet dit jaar worden behaald. Toch is er wel degelijk sprake van een bescheiden groei. Zolang dat het geval is kan men niet van een recessie spreken.