China reageert op economische crisis

Wederom is China weer in het nieuws. Ditmaal het bericht dat China de importheffingen gaat verlagen. Deze regel wordt ingevoerd om de handel met het buitenland te stimuleren. De regering van China wil de positie van het land versterken. China is sterk afhankelijk van handel met het buitenland. Zhang Xiaoqiang de Chinese vice-directeur van het economisch planbureau geeft aan dat het neerwaartse risico voor de wereldeconomie groeit. De moeilijke situatie zal volgens hem de concurrentie om productexporten groter maken. De Chinese export zou volgens Zhang Xiaoqiang een slecht jaar tegemoet gaan. Er is een verminderde vraag naar Chinese producten in de wereldmarkt. Ook hebben exporteurs te maken met prijsstijging. Deze prijsstijging zit in grondstoffen energie en arbeidsloon.

De Chinese munt de yuan is ten opzichte van 2010 met 8 procent gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit zorgt voor een moeilijke concurrentiepositie. De Chinese producten woorden hierdoor voor Amerikanen duurder waardoor produceren in Amerika aantrekkelijker wordt. Ook gaat het met de Euro niet goed waardoor de Chinese producten ook in Europa verhoudingsgewijs duurder worden.  Europa zal daardoor ook meer producten in haar eigen landen gaan maken.

In december van 2012 was de Chinese export met 13,4 procent gegroeid. Dit lijkt natuurlijk wel een redelijk netjes percentage. Het was echter wel de laagste groei in de afgelopen 2 jaar. Daarnaast viel ook de groei van de import in China tegen. Door verschillende regels wil de overheid van China deze markt weer laten opleven. Het verlagen van de heffing op de import is een van deze regels.

Eerder was al in het nieuws dat banken in China minder streng hoeven te zijn voor het verstrekken van kredieten aan kleine ondernemers in het land.  Al deze maatregelen laten zien dat ieder land in de wereld bezig is met het oplossen van economische problemen. De economisch crisis raakt elk land ook China. Wanneer het met haar buitenlandse afzetgebied slecht gaat zal China hierop moeten anticiperen.