Wat is textylène of textileen?

Textileen is materiaal dat onder andere wordt gebruikt voor meubels die in de buitenlucht worden geplaatst. Omdat textileen weinig onderhoud nodig heeft en toch comfortabel is wordt dit materiaal regelmatig toegepast in tuinmeubelen.

Wat is textileen?
Textileen is een doek die uit polyestervezels wordt samengesteld. De doek wordt geweven in een open structuur. Het materiaal dat hiervoor wordt gebruikt is polyester vezel met een PVC coating . Door de sterke vezelverbinding ontstaat een stevig en duurzaam geheel. De vezels worden samengesmolten zodat het textileen rekbesteding is en vormvast. Het materiaal bevat daarnaast ook een PVC coating.

Eigenschappen van textileen
Door de unieke samenstelling van textileen heeft dit materiaal een aantal gunstige eigenschappen. Textileen is kleurvast, afwasbaar, sneldrogend UV-bestendig en daarnaast milieuvriendelijk. Het materiaal is daarnaast goed bestand tegen scheren en neemt ook geen water op.

Reinigen van textileen
Net als alle andere materialen kan ook textileen op de duur vuil worden wanneer het in de buitenlucht is blootgesteld aan weersinvloeden. Textileen kan worden gereinigd op verschillende manieren. Het is belangrijk dat men van te voren goed nagaat of het reinigingsmiddel geschikt is. Met name bijtende en agressieve schoonmaakmiddelen kunnen schade veroorzaken aan het product. Daarom kan men het beste een spons gebruiken en lauw water. Ook is er speciale tuinmeubelreiniger verkrijgbaar. Deze kan doormiddel van sproeien op het textileen worden aangebracht. Na twee minuten inwerken kan men het textileen met een schonen doek afnemen.