Ontweringswater is een bijtend zuur dat vermengd is met water. De samenstelling van ontweringswater bestaat uit 10 procent oxaalzuur en de overige 90 procent is water. Dit schoonmaakmiddel wordt gebruikt om vliegroest te verwijderen van bijvoorbeeld autolak. Het verwijderen van vliegroest moet echter zo snel mogelijk gebeuren nadat de vliegroest op de lak is neergedaald. Naast het verwijderen van vliegroest wordt ontweringswater ook gebruikt voor het schoonmaken van verweerd hout. Daarover hieronder meer.
Ontweringswater als reinigingsmiddel voor verweerd hout
Hout kan verweren door de inwerking van vocht. Hierdoor kunnen op het hout zwarte vlekken ontstaan. Dit is vooral het geval bij hout dat onbeschermd is. Wanneer er beschadigingen zijn aan het schilderwerk of wanneer hout niet voldoende behandelt is met beits of olie is de kans groot dat hout gaat verweren wanneer het regelmatig met vocht in aanraking komt. De donkergekleurde vlekken kunnen met ontweringswater worden verwijdert.
Ontweringswater kan onder andere worden gebruikt voor het verwijderen van groene aanslag van houten schuttingen en tuinmeubelen. Daarnaast kan het vergrijzen van een houten tuinset worden verminderd door het reinigen met ontweringswater.
Hoe werkt ontweringswater?
In hout ontstaat ‘het weer’ ten gevolge de oxidatieprocessen van de polyfenolen die in het hout voorkomen. Deze polyfenolen worden tijdens de oxidatie omgezet tot chinonen. De polyfenolen hebben geen kleur maar de chinonen hebben wel een duidelijke bruine kleur. Door het oxidatieproces worden uiteindelijk na geruime tijd nieuwe ‘producten’ gevormd die er voor zorgen dat er verkleuring optreed.
Het oxaalzuur in het ontweringswater kan als reductor worden gebruikt. Oxaalzuur zet de chinonen weer om in fenolen hierdoor kan de verkleuring weer ongedaan worden gemaakt. Oxaalzuur is echter niet meer effectief wanneer het oxidatieproces te ver gevorderd is en de uiteindelijke reactieproducten zijn gevormd.
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Voordat men ontweringswater gebruikt dient men persoonlijke veiligheidsmiddelen/ beschermingsmiddelen te dragen. De noodzakelijke beschermingsmiddelen zijn veiligheidshandschoenen en een veiligheidsbril. Deze beschermingsmiddelen zijn noodzakelijk omdat het zuur de huid en de ogen ernstige schade kan toebrengen.
Hoe kan ontweringswater wordt gebruikt?
Nadat men de veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen op de juiste manier heeft aangedaan pakt men een doek waarop men het ontweringswater aanbrengt. Indien nodig kan men het ontweringswater verdunnen met water. Eventueel kan men ontweringswater ook op een penseel aanbrengen.
Vervolgens kan het ontweringswater kan doormiddel van de doek op het hout, steen of metaal worden aangebracht. Daarna kan men het ontweringswater laten intrekken. De inwerktijd van het ontweringswater is afhankelijk van de vlek en het materiaal. Gemiddeld kan men dit middel ongeveer een uur laten intrekken. Als dat niet het gewenste effect heeft kan men er voor kiezen om meer ontweringswater aan te brengen of het middel langer te laten intrekken.
Als de vlek voldoende is verdwenen kan men de oppervlakte nog schoon maken met heet water hierdoor wordt het ontweringswater geneutraliseerd. Vervolgens kan men de oppervlakte en afdrogen met een droge doek.
Na deze behandeling is het verstandig om het materiaal voldoende te beschermen zodat er geen nieuwe vlekken ontstaan. Zo kan men hout beschermen met lak, beits of verf. Volg hierbij de instructies op van de leverancier.