Wat is soevereinen?

Soevereinen is een bewerking die wordt uitgevoerd om een gat te voorzien van een schuine rand. Deze bewerking wordt met name toegepast in hout en metaal. Doormiddel van soevereinen wordt een gat aan de bovenkant iets verbreed waardoor een schroef er in verzonken kan worden zodat de kop van de schroef en het oppervlak van de plaat of constructie vlak blijft. Soevereinen is dus een bewerkingstechniek die plaatsvind nadat er een gat is geboord. Het soevereinen kan overigens aan beide kanten van het gat worden gedaan.

Hoe wordt soevereinen gedaan?

Soevereinen word ook uitgevoerd om een of twee kanten van een klinknagelverbinding vast te zetten. Het afschuinen van het gat wordt gedaan doormiddel van een soevereinfrees. Dat is een soort boor die in het gat wordt ingebracht en doormiddel van een draaiende beweging materiaal wegsnijd. Soevereinen is een verspanende techniek. Er zijn verschillende soevereinfrezen. Die op diverse manieren kunnen worden ingedeeld. Zo zijn en soevereinfrezen die worden gebruikt voor het soevereinen van metaal maar er zijn ook soevereinfrezen die worden gebruikt voor hout. Daarnaast is ook de kop van de soevereinfrees een belangrijk aspect. Deze kan in een spitse punt of een stompe punt uitlopen. De vorm van deze punt bepaald tevens de hoek van de afschuining in het gat die door het soevereinen ontstaat. De doorsnede  van de gaten kan dus verschillen.

Soevereinfrees en soevereinboor

Voor het soevereinen wordt zoals aangegeven gebruik gemaakt van een soevereinfrees die ook wel een soevereinboor wordt genoemd. Men kan echter ook een andere boor gebruiken van de gewenste diameter. Naast het woord soevereinen wordt ook wel gesproken over het verzinken. Daarom wordt de term verzinkboor ook toegepast. Verder gebuikt men op de werkvloer ook wel de uitdrukking: “laten zakken” van de schroefkop in het materiaal.