Wat is een gasveer?

Een gasveer is een cilinder waarin een zuiger is geplaatst en een gas dat onder druk wordt samengeperst en zo een verende werking creëert. Daarnaast is er een ventiel in de zuiger geplaatst die er voor zorgt dat de beweging wordt gedempt. De kracht van de gasveer wordt aangegeven in Newton. Er zijn twee verschillende soorten gasveren:
• Gasdrukveer is een gasveer die het meeste wordt gebruikt. De gasdrukveer is in normale toestand uiteengeschoven en kan doormiddel van een druk in elkaar worden gedrukt waarbij het gas wordt gecomprimeerd.
• Gastrekveer is een veer die werkt op tegenovergestelde wijze. Een gastrekveer kan doormiddel van kracht uit elkaar worden getrokken.
Er zijn gasveren met een instelbare kracht en sommige gasveren zijn blokkeerbaar. Een blokkeerbare gasveer heeft een holle zuigerstang met daarin een slangetje. Door de holle zuigerstang kan een ventiel in de zuiger worden geopend. Er wordt bijvoorbeeld een blokkeerbare gasveer toegepast in een bureaustoel. Niet-blokkeerbare gasveren worden onder andere geplaatst aan de achterklep of kofferbakklep van auto’s.

Werking van een gasveer
De verende werking van een gasveer komt tot stand doordat het gas in de cilinder wordt samengeperst. Over het algemeen wordt er stikstofgas in een gasveer geplaatst. Stikstofgas wordt ook vaak toegepast in drukvaten zoals het expansievat dat geplaatst is in een centrale verwarmingsinstallatie (cv-installatie). Stikstofgas is combineerbaar net als andere gassen. De zuiger moet echter goed afgesloten worden zodat er tijdens het comprimeren van het stikstofgas geen gas langs de zuiger kan ontsnappen. Voor deze afsluiting wordt meestal olie gebruikt. Wanneer deze olie echter uitdroogt of (voor een deel) verdwenen is zal de werking van de gasveer aanzienlijk minder worden.